Malibu

Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Składniki pół litra wódki lub spirytusu, 25 dkg wiórków kokosowych, 50 dkg mleka skondensowanego
Kuchnia uniwersalna, karaibska
Wielkość przygotowywanej potrawy litr likieru
Kategoria alkohol, likier, sos
Ilość kalorii 180

malibuWykonanie:

Wiórki kokosowe zalej alkoholem i odstaw na kilka dni, w tym czasie kilka razy wstrząśnij pojemnikiem. Po tym czasie przelej przez drobne sitko uzyskany płyn. Czysty płyn wymieszaj ze schłodzonym mlekiem skondensowanym i przelej do butelki.

Podanie:

Likier ten ze względu na obecność mleka nie powinien być przechowywany dłużej niż tydzień. Można zmniejszyć proporcje jeśli obawiamy się, że go nie zużyjemy. Jednak można go używać nie tylko jako alkohol, ale także jako sos do lodów czy deserów. Użycie mleka skondensowanego jest różne względem użycia wódki lub spirytusu. Jeśli używamy spirytusu lepiej jest wykorzystać tłuste i słodzone mleko, w przypadku wódki wystarczy mleko odtłuszczone i niesłodzone.

Oceń artykuł
3,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: drinkimalibu.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także