Malibu
Czas przygotowania | |
Składniki | pół litra wódki lub spirytusu, 25 dkg wiórków kokosowych, 50 dkg mleka skondensowanego |
Kuchnia | uniwersalna, karaibska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | litr likieru |
Kategoria | alkohol, likier, sos |
Ilość kalorii | 180 |
Wykonanie:
Wiórki kokosowe zalej alkoholem i odstaw na kilka dni, w tym czasie kilka razy wstrząśnij pojemnikiem. Po tym czasie przelej przez drobne sitko uzyskany płyn. Czysty płyn wymieszaj ze schłodzonym mlekiem skondensowanym i przelej do butelki.
Podanie:
Likier ten ze względu na obecność mleka nie powinien być przechowywany dłużej niż tydzień. Można zmniejszyć proporcje jeśli obawiamy się, że go nie zużyjemy. Jednak można go używać nie tylko jako alkohol, ale także jako sos do lodów czy deserów. Użycie mleka skondensowanego jest różne względem użycia wódki lub spirytusu. Jeśli używamy spirytusu lepiej jest wykorzystać tłuste i słodzone mleko, w przypadku wódki wystarczy mleko odtłuszczone i niesłodzone.
malibu, malibu przepis, malibu przepis domowy, przepisy kulinarne malibu, likier malibu przepis, malibu wiórki kokosowe, malibu spirytus
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: drinkimalibu.pl
Zobacz także
cisowianka
Hmmm przepis mówi o tym jak zrobić likier Malibu czyli klasyczny likier kokosowy, a nie drinka, który jest w szklance z logo Malibu a po konsystencji widać, że likierem kokosowym z przepisu nie ma nic wspólnego....
I jak tu Wam wierzyć?