Marcepan

Marcepan
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 25 dkg migdałów, 25 dkg cukru pudru lub drobnego kryształu, około 30 ml dobrego alkoholu, pół łyżeczki aromatu migdałowego
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 50 dkg
Kategoria deser, baza do ciast i deserów, dekoracje cukiernicze
Ilość kalorii 455

kartofelki z marcepanuWykonanie:

Migdały, koniecznie dobrej jakości, zalej wrzątkiem i odstaw na około 7 minut, po tym czasie odlej wodę i z każdego migdała ręcznie zdejmij skórkę. Migdały wysusz na lnianej ściereczce, następnie je delikatnie pokrusz i zmiel za pomocą blendera lub młynka do kawy na „mokry proszek”. Następnie wymieszaj powstały proszek z cukrem, alkoholem i aromatem. Możesz to robić za pomocą miksera, ucierając czy też zagniatając. Marcepan jest gotowy, gdy masa jest zwarta i jednolita.
W razie potrzeby możesz dodać dodatkowo kilka kropli alkoholu.

Podanie:

Marcepan jest doskonałą bazą do ciast i tortów, jednak można z niej wyczarować również osobne słodkości. Największym powodzeniem cieszy się za to w dziedzinie dekoracji cukierniczych, gdyż można z takiej masy wyczarować prawdziwe cuda.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Asio otus, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także