Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 40 dkg marchewki, 20 dkg groszku, 50 gram masła, natka pietruszki, sól i cukier
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria dodatek do dań głównych, warzywa, danie dietetyczne, danie wegetariańskie
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 75

Wykonanie:

Marchewkę wyczyść, obierz i pokrój w talarki lub kostkę, zalej wodą osoloną z łyżeczką cukru
i zagotuj. Po około 10 minutach dodaj groszek, jeśli używasz mrożonego lub świeżego, groszek
z puszki dodaj, gdy marchewka będzie już miękka. Odlej pozostałą wodę, dodaj masło, przykryj
i wymieszaj tak by rozpuszczone masło równomiernie się rozprowadziło. Posyp wszystko posiekaną natką pietruszki.

marchewka z groszkiem

Podanie:

Marchewka z groszkiem może stanowić zarówno zestaw bukietu surówek, jak i być lekkim obiadem. Doskonale pasuje w sumie do każdej potrawy, jednak najlepiej smakuje w połączeniu z drobiem. Należy pamiętać, że jest to dość słodkie warzywo i pod tym względem należy je dobierać do mięs.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: diabeticsrejoice.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także