Marokańska uczta

Składniki na marynatę do mięsa:
- 2 kg jagnięciny (łopatka, udziec),
- 2 łyżki przyprawy marokańskiej Ras el haunout,
- sok z połowy cytryny,
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry.
Składniki na kaszę bulgur:
- szklanka grubej kaszy bulgur,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka masła,
- średniej wielkości cebula,
- łyżeczka mięty suszonej,
- łyżeczka curry,
- pół łyżeczki pul biber,
- czarny pieprz,
- sól,
- 1,5 szklanki wrzątku.
Składniki na sałatkę z pomidorów:
- pomidory,
- natka pietruszki,
- mięta,
- ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sół, pieprz.
Składniki na sos tzatziki:
- ogórek,
- jogrut grecki,
- mięta,
- ząbek czosnku,
- sól.
Sposób przygotowania:
Martynata:
Wszystkie podane składniki na marynatę zmieszać, a następnie natrzeć nią mięso. Włożyć do worka do pieczenia i marynować w lodówce przez całą noc. Mięso piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 do 2 godz. W tym czasie przygotować kaszę bulglur.
Kasza buglur:
Do garnka wkładamy masło i oliwę, następnie na roztopiony tłuszcz wrzucamy drobno pokrojona cebulę, solimy i smażymy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przyprawy, smażymy minutę, dodajemy dokładnie umyty w zimnej wodzie bulgur. Mieszamy, smażymy chwilkę i zalewamy wrzątkiem. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy szczelnie pokrywką. Gotujemy około 20 minut. Zdejmujemy z ognia, mieszamy, przykrywamy papierowym ręcznikiem by wchłonął nadmiar wilgoci i zamykamy pokrywkę. Przed samym podaniem należy kaszę przemieszać jeszcze raz.
Sałatka z pomidorów:
Pomidory pokroić w drobną kostkę, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i miętą oraz zmiażdżonym ząbkiem czosnku, oliwą z oliwek, doprawić solą i zmielonym pieprzem.
Sos tzatziki:
obrany i pokrojony świeży ogórek pokroić w drobną kostkę, wymieszać z małym jogurtem greckim, posiekaną miętą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, łyżeczką mięty suszonej i odrobiną soli.
Mięso podawać z kaszą oraz sałatką z pomidorów i sosem tzatziki.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Katarzyna Szester

Autor: Katarzyna Szester
Zobacz także