Marokańska uczta

0
marokańska uczta

Składniki na marynatę do mięsa:

  • 2 kg jagnięciny (łopatka, udziec),
  • 2 łyżki przyprawy marokańskiej Ras el haunout,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry.

Składniki na kaszę bulgur:

  • szklanka grubej kaszy bulgur,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżeczka masła,
  • średniej wielkości cebula,
  • łyżeczka mięty suszonej,
  • łyżeczka curry,
  • pół łyżeczki pul biber,
  • czarny pieprz,
  • sól,
  • 1,5 szklanki wrzątku.

 Składniki na sałatkę z pomidorów:

  • pomidory,
  • natka pietruszki,
  • mięta,
  • ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sół, pieprz.

 Składniki na sos tzatziki:

  • ogórek,
  • jogrut grecki,
  • mięta,
  • ząbek czosnku,
  • sól.


Sposób przygotowania:


Martynata:
Wszystkie podane składniki na marynatę zmieszać, a następnie natrzeć nią mięso. Włożyć do worka do pieczenia i marynować w lodówce przez całą noc. Mięso piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 do 2 godz. W tym czasie przygotować kaszę bulglur.

Kasza buglur:
Do garnka wkładamy masło i oliwę, następnie na roztopiony tłuszcz wrzucamy drobno pokrojona cebulę, solimy i smażymy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przyprawy, smażymy minutę, dodajemy dokładnie umyty w zimnej wodzie bulgur. Mieszamy, smażymy chwilkę i zalewamy wrzątkiem. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy szczelnie pokrywką. Gotujemy około 20 minut. Zdejmujemy z ognia, mieszamy, przykrywamy papierowym ręcznikiem by wchłonął nadmiar wilgoci i zamykamy pokrywkę. Przed samym podaniem należy kaszę przemieszać jeszcze raz.

Sałatka z pomidorów:
Pomidory pokroić w drobną kostkę, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i miętą oraz zmiażdżonym ząbkiem czosnku, oliwą z oliwek, doprawić solą i zmielonym pieprzem.

Sos tzatziki:
obrany i pokrojony świeży ogórek pokroić w drobną kostkę, wymieszać z małym jogurtem greckim, posiekaną miętą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, łyżeczką mięty suszonej i odrobiną soli.

Mięso podawać z kaszą oraz sałatką z pomidorów i sosem tzatziki.

marokańska uczta

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Katarzyna Szester

 

 

 

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Katarzyna Szester

Polecamy Ci również

Zobacz także