Masło orzechowe

Masło orzechowe
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 10 dkg solonych orzeszków ziemnych
Kuchnia amerykańska
Wielkość przygotowywanej potrawy 100 gram masła
Kategoria dodatek do ciast
Metoda gotowania prażenie
Ilość kalorii 550

masło orzechoweWykonanie:

Orzeszki ziemne rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Co kilka minut przemieszaj je by równo się zrumieniły.  Po tym czasie wszystkie orzechy wrzuć do melaksera lub blendera o dużej mocy i miksuj przez około kwadrans, aż do uzyskania jednolitej masy.

Uwaga

  • Samodzielne przygotowanie masła orzechowego bywa żmudną pracą, ponieważ początkowo orzeszki dość opornie się miksują.
  • Masło należy przechowywać w lodówce przez okres maksymalnie 4 tygodni.
Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także