Mazurek migdałowy

0
Mazurek migdałowy

Składniki:

  • mazurek migdałowy120 g cukru,
  • 120 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 120 g mielonych migdałów,
  • 120 g mąki,
  • skórka otarta z jednej cytryny

polewa:

  • 4 żółtka,
  • 150 g cukru pudru,
  • 1 laska wanilii.

Sposób przyrządzania:

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodaj żółtka, a następnie mielone migdały. Następnie dodaj mąkę, skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj. Gotową masę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz w temperaturze 180 st. C. przez 25 minut.
W tym czasie utrzyj żółtka z cukrem i ziarnkami wanilii na puszystą, jasną masę. Po 25 minutach pieczenia wyciągnij ciasto z piekarnika, rozsmaruj delikatnie na wierzchu masę żółtkową i piecz jeszcze 6 minut, aż powierzchnia lekko się wysuszy.

Oceń artykuł
4,00 / 8 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Kamis

Polecamy Ci również

Zobacz także