Mazurek migdałowy

Składniki:
120 g cukru,
- 120 g masła,
- 3 żółtka,
- 120 g mielonych migdałów,
- 120 g mąki,
- skórka otarta z jednej cytryny
polewa:
- 4 żółtka,
- 150 g cukru pudru,
- 1 laska wanilii.
Sposób przyrządzania:
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodaj żółtka, a następnie mielone migdały. Następnie dodaj mąkę, skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj. Gotową masę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz w temperaturze 180 st. C. przez 25 minut.
W tym czasie utrzyj żółtka z cukrem i ziarnkami wanilii na puszystą, jasną masę. Po 25 minutach pieczenia wyciągnij ciasto z piekarnika, rozsmaruj delikatnie na wierzchu masę żółtkową i piecz jeszcze 6 minut, aż powierzchnia lekko się wysuszy.

deser, ciasta wielkanocne, mazurek migdałowy, przepisy kulinarne mazurek migdałowy, ciasto mazurek migdałowy, deser świąteczny
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Kamis
Zobacz także