Medaliony
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 60 dkg polędwicy wieprzowej, 100 ml wytrawnego czerwonego wina, 400 ml bulionu warzywnego lub wołowego, 10 śliwek suszonych bez pestek, oliwa do smażenia, sól, pieprz, łyżeczka cukru, opcjonalnie: łyżeczka sosu sojowego i chilli |
Kuchnia | uniwersalna, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | danie główne, danie obiadowe, kolacja, danie mięsne |
Metoda gotowania | smażenie |
Ilość kalorii | 270 |
Wykonanie:
Śliwki zalej bulionem i gotuj bez przykrycia przez kilka minut. Po lekkim wystudzeniu zmiksuj, dodaj czerwone wino, łyżeczkę cukru oraz opcjonalnie sos sojowy i chilli lub tylko chilli i pieprz. Gotuj na małym ogniu do odparowania nadmiaru wody.
Polędwiczki wieprzowe oczyść i pokrój w niewielkie medaliony. Rozpłaszcz delikatnie dłonią, oprósz solą i pieprzem i smaż na złoty kolor z obu stron.
Podanie:
Tak wykonane medaliony podawaj polane powstałym sosem, doskonałym dodatkiem do nich są wszelkie delikatne kasze, takie jak kuskus czy jaglana. Jednak również doskonale komponują się
z pieczonymi ziemniakami obficie doprawionymi tymiankiem.

pomysł na obiad, pomysł na obiad dla gości, pomysł na obiad domowy, polędwiczka wieprzowa, medaliony
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: technicolorkitcheninenglish.blogspot.com
Zobacz także