Medaliony

Medaliony
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 60 dkg polędwicy wieprzowej, 100 ml wytrawnego czerwonego wina, 400 ml bulionu warzywnego lub wołowego, 10 śliwek suszonych bez pestek, oliwa do smażenia, sól, pieprz, łyżeczka cukru, opcjonalnie: łyżeczka sosu sojowego i chilli
Kuchnia uniwersalna, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie główne, danie obiadowe, kolacja, danie mięsne
Metoda gotowania smażenie
Ilość kalorii 270

medalionyWykonanie:

Śliwki zalej bulionem i gotuj bez przykrycia przez kilka minut. Po lekkim wystudzeniu zmiksuj, dodaj czerwone wino, łyżeczkę cukru oraz opcjonalnie sos sojowy i chilli lub tylko chilli i pieprz. Gotuj na małym ogniu do odparowania nadmiaru wody.
Polędwiczki wieprzowe oczyść i pokrój w niewielkie medaliony. Rozpłaszcz delikatnie dłonią, oprósz solą i pieprzem i smaż na złoty kolor z obu stron.

Podanie:

Tak wykonane medaliony podawaj polane powstałym sosem, doskonałym dodatkiem do nich są wszelkie delikatne kasze, takie jak kuskus czy jaglana. Jednak również doskonale komponują się
z pieczonymi ziemniakami obficie doprawionymi tymiankiem.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: technicolorkitcheninenglish.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także