Meduza – ciasto

0
Meduza – ciasto
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Ciasto: 4 jajka, półtorej szklanki cukru, 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, szklanka posiekanych orzechów włoskich, 6 dużych jabłek Krem: puszka ananasów, 3 żółtka, łyżka mąki pszennej i łyżka mąki ziemniaczanej, 250 gram masła, 2 łyżki cukru, 2 galaretki cytrynowe/ananasowe
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy Forma 30 x 40 cm
Kategoria deser, ciasto,
Metoda gotowania pieczenie, gotowanie
Ilość kalorii 430

meduza - ciastoWykonanie:

Jabłka obierz i pokrój w kostkę, zasyp szklanką cukru i odstaw. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z resztą cukru i pod koniec ubijania dodaj pojedynczo żółtka. Dodaj do masy jabłka wraz z wytrąconym sokiem i orzechy, wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Wyłóż na blachę i piecz w temperaturze około 160 stopni przez przynajmniej 40 minut.
Krem: żółtka, cukier i mąkę wymieszaj na jednolitą masę, na soku z puszki ananasów ugotuj budyń, dodając do gotującego się soku powstałą mieszankę. Przestudzony budyń utrzyj z masłem na krem.
Przygotuj galaretki wg przepisu na opakowaniu.
Na wystudzone ciasto nałóż krem budyniowy, na niego połóż ananasy i zalej galaretką. Odstaw do jej stężenia.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: slodkiblog.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także