Meduza – ciasto
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Ciasto: 4 jajka, półtorej szklanki cukru, 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, szklanka posiekanych orzechów włoskich, 6 dużych jabłek Krem: puszka ananasów, 3 żółtka, łyżka mąki pszennej i łyżka mąki ziemniaczanej, 250 gram masła, 2 łyżki cukru, 2 galaretki cytrynowe/ananasowe |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | Forma 30 x 40 cm |
Kategoria | deser, ciasto, |
Metoda gotowania | pieczenie, gotowanie |
Ilość kalorii | 430 |
Wykonanie:
Jabłka obierz i pokrój w kostkę, zasyp szklanką cukru i odstaw. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z resztą cukru i pod koniec ubijania dodaj pojedynczo żółtka. Dodaj do masy jabłka wraz z wytrąconym sokiem i orzechy, wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Wyłóż na blachę i piecz w temperaturze około 160 stopni przez przynajmniej 40 minut.
Krem: żółtka, cukier i mąkę wymieszaj na jednolitą masę, na soku z puszki ananasów ugotuj budyń, dodając do gotującego się soku powstałą mieszankę. Przestudzony budyń utrzyj z masłem na krem.
Przygotuj galaretki wg przepisu na opakowaniu.
Na wystudzone ciasto nałóż krem budyniowy, na niego połóż ananasy i zalej galaretką. Odstaw do jej stężenia.

ciasto, ciasto ananasowe, jakie ciasto, jakie ciasto upiec, jakie ciasto polecacie, jakie ciasto na urodziny, meduza ciasto
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: slodkiblog.blogspot.com
Zobacz także