Metrowiec

Metrowiec
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Ciasto białe: 4 jajka, 8 łyżek oleju, 8 łyżek ciepłej wody, ¾ szklanki cukru, 1 i ½ szklanki mąki, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Ciasto ciemne: 4 jaja, po 8 łyżek oleju i ciepłej wody, ¾ szklanki cukru, 1 i ¼ szklanki mąki, 3 pełne łyżki kakao, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Krem budyniowy: 25 dkg masła, ½ szklanki cukru, łyżeczka ekstraktu z wanilii, sok z połowy cytryny, 750 ml mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej; Polewa: 20 dkg czekolady deserowej, 10 dkg masła;
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 2 keksówki o wymiarach 12 x 36 cm
Kategoria deser, ciasto
Metoda gotowania pieczenie, gotowanie
Ilość kalorii 520

metrowiecWykonanie:

Ciasto: Jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Żółtka utrzyj z cukrem na jednolitą, puszystą masę, kiedy będzie gotowa dodawaj po jednej łyżce wody i oleju i cały czas ucieraj. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Do takiego ciasta dodaj ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do natłuszczonej keksówki. Ciemne ciasto przygotuj dokładnie według tego samego schematu. Obie foremki  piecz przez około 45 minut w 170 stopniach. Ciasto jest gotowe po pozytywnym teście „suchego patyczka”.
Krem: Pół litra mleka wlej do garnka, dodaj cukier i zagotuj. W pozostałych 250 ml mleka rozrób mąkę, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii, wymieszaj wszystko tak by powstała gładka masa. Masę wlej do wrzącego mleka, gotuj 2 minuty, cały czas mieszając. Masę odstaw do wystudzenia. Miękkie masło utrzyj mikserem na białą masę, dodawaj po łyżce wystudzony budyń i cały czas mieszaj.
Polewa czekoladowa: Masło i czekoladę rozpuść, najlepiej w kąpieli wodnej. Wymieszaj dokładnie, aż oba składniki się połączą.

Upieczone i wystudzone ciasto pokrój na kromki o szerokości około 1 cm. Na dużym i płaskim półmisku układaj gotowe ciasto. Kakaową kromkę posmaruj kremem budyniowym i przyłóż do niej jasną kromkę, czynność powtarzaj do wyczerpania zapasów. Ciasto polej tężejącą polewą czekoladową. Przechowuj w lodówce.

Uwaga

Metrowca najlepiej jest kroić na ukos, tak by jeden kawałek ciasta obejmował 3 kromki o dwóch kolorach.

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: mojeciasto

Polecamy Ci również

Zobacz także