Migdałowa tarta z wiśniami

0
migdałowa tarta z wiśniami

Składniki:

Ciasto:

  • ½ kostki masła,
  • ok. 1 szklanki mąki,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki mielonych migdałów,
  • 2 żółtka,
  • łyżeczka cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • surowa fasola do obciążenia ciasta.

Nadzienie:

  • Ok. 80-90 dag wiśni bez pestek,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 białka,
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych do posypania.

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok.30 minut.
Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, następnie lepimy ciastem. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem, obciążamy woreczkiem z ziarnami fasoli i wkładamy na ok. 7-10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, żeby lekko się podpiekło.
W tym czasie przygotowujemy wiśnie: do miski przesypujemy wydrylowane wiśnie, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną i mieszamy żeby nie było grudek.
Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy fasolę, na spód sypiemy bułkę tartą, zwiększamy temperaturę piekarnika do 220 stopni.
Z białek z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru ubijamy pianę. Na podpieczone ciasto wykładamy wiśnie, na owoce łyżką nakładamy ubitą pianę z białek, posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok.25-30 minut, aż ciasto się ładnie i równomiernie zarumieni.
Po wyjęciu studzimy w formie, przed podaniem posypujemy jeszcze cukrem pudrem.

migdałowa tarta z wiśniami

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłał Grzegorz Rybkowski

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Grzegorz Rybkowski

Polecamy Ci również

Zobacz także