Migdałowa tarta z wiśniami

Składniki:
Ciasto:
- ½ kostki masła,
- ok. 1 szklanki mąki,
- 2 łyżki mleka,
- 2 łyżki mielonych migdałów,
- 2 żółtka,
- łyżeczka cukru pudru,
- szczypta soli,
- 3-4 łyżki bułki tartej,
- surowa fasola do obciążenia ciasta.
Nadzienie:
- Ok. 80-90 dag wiśni bez pestek,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 białka,
- 2-3 łyżki płatków migdałowych do posypania.
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok.30 minut.
Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, następnie lepimy ciastem. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem, obciążamy woreczkiem z ziarnami fasoli i wkładamy na ok. 7-10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, żeby lekko się podpiekło.
W tym czasie przygotowujemy wiśnie: do miski przesypujemy wydrylowane wiśnie, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną i mieszamy żeby nie było grudek.
Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy fasolę, na spód sypiemy bułkę tartą, zwiększamy temperaturę piekarnika do 220 stopni.
Z białek z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru ubijamy pianę. Na podpieczone ciasto wykładamy wiśnie, na owoce łyżką nakładamy ubitą pianę z białek, posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok.25-30 minut, aż ciasto się ładnie i równomiernie zarumieni.
Po wyjęciu studzimy w formie, przed podaniem posypujemy jeszcze cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłał Grzegorz Rybkowski

przepis na tartę, tarta przepis, deser z wiśniami przepis, tarta z wiśniami, przepis na tartę z wiśniami, wiśnie przepis, deser z wiśniami
Autor: Grzegorz Rybkowski
Zobacz także