Mini torciki z kremem kokosowym i agrestem

Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka,
- 4 łyżki ciepłej wody,
- 10 dag cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 7,5 dag mąki pszennej,
- 5 dag mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 płaskie łyżki ciemnego kakao.
Krem:
- 1 szklanka śmietany kremówki,
- 1/3 szklanki mleczka kokosowego,
- 1 opakowanie usztywniacza do śmietany,
- 1 łyżka cukru pudru.
Owoce:
- szklanka wiśni,
- szklanka agrestu.
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z wodą, 2/3 ilości cukru, cukrem waniliowym i kakao na puszystą masę. Białka ubić z na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier. Przełożyć do masy z żółtek. Na ubitą pianę przesiać odmierzone mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Przygotować krem: do kremówki dodać mleczko kokosowe i cukier ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać usztywniacz do śmietany. Z ciasta wyciąć szklanką i małą szklaneczką dwa rodzaje kół (większe i mniejsze). Na większe koło nałożyć krem kokosowy, przykryć mniejszym kołem i ponownie nałożyć krem. Ciasteczka udekorować wiśniami i agrestem.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłał Grzegorz Rybkowski

torcik, torcik kokosowy, torcik kokosowy przepis, przepis na deser kokosowy, deser kokosowy
Autor: Grzegorz Rybkowski
Zobacz także