Mini torciki z kremem kokosowym i agrestem

0
torcik z kremem kokosowym

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki ciepłej wody,
  • 10 dag cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 7,5 dag mąki pszennej,
  • 5 dag mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao.

Krem:

  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 1/3 szklanki mleczka kokosowego,
  • 1 opakowanie usztywniacza do śmietany,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Owoce:

  • szklanka wiśni,
  • szklanka agrestu.

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć  z wodą, 2/3 ilości cukru, cukrem waniliowym i kakao na puszystą masę. Białka ubić z na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier. Przełożyć do masy z żółtek. Na ubitą pianę przesiać odmierzone mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i równomiernie rozprowadzić  na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Przygotować krem: do kremówki dodać mleczko kokosowe i cukier ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać usztywniacz do śmietany. Z ciasta wyciąć szklanką i małą szklaneczką dwa rodzaje kół (większe i mniejsze). Na większe koło nałożyć krem kokosowy, przykryć mniejszym kołem i ponownie nałożyć krem. Ciasteczka udekorować wiśniami i agrestem.

torcik z kremem kokosowym

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłał Grzegorz Rybkowski

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Grzegorz Rybkowski

Polecamy Ci również

Zobacz także