Miodownik

Miodownik
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej, 10 dkg masła, 175 gram cukru kryształu, 2 jaja, 10 gram kwaśnej gęstej śmietany, 4 łyżki miodu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, opakowanie cukru wanilinowego, łyżeczka przyprawy korzennej, ćwierć łyżeczki soli. Masa orzechowa: 20 dkg posiekanych orzechów włoskich, 4 łyżki miodu, 2 łyżki cukru, 50 gram masła. Krem budyniowy: 700 ml mleka, 2 opakowania budyniu wanilinowego (łącznie na litr mleka), 50 gram cukru, łyżka soku z cytryny, 250 gram masła
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy forma 28 x 35 cm
Kategoria deser, ciasto, ciasto świąteczne
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 480

miodownikWykonanie:

Ciasto: Miód, śmietanę i sodę wymieszaj ze sobą i odstaw. Masło zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodawaj jajka i cały czas miksuj. Do tej masy dodaj przygotowaną wcześniej mieszankę miodu, śmietany i sody, wymieszaj. Następnie dodawaj porcjami przesianą mąkę z solą i przyprawą korzenną (do piernika). Ciasto podziel na dwie części, wyłóż jedną porcję na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez około 20 minut w temperaturze około 165 stopni. W sporym rondlu rozpuść masło, dodaj do niego cukier i miód i wymieszaj, gdy osiągną względnie jednolitą masę dodaj orzechy i wszystko dokładnie wymieszaj. Taką masę wyłóż na drugą porcję ciasta i piecz tak jak pierwszą.
Krem: W mleku rozpuść proszek budyniowy i cukier i podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia. Ciepłe masło ubij mikserem na puszystą masę i dodawaj stopniowo budyń. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Ostudzone blaty miodownika przełóż kremem budyniowym i odstaw na przynajmniej 6 godzin do schłodzenia.

Podanie:

Krem budyniowy można zastąpić rozmaitymi nadzieniami. Może być to krem o smaku różnych owoców czy nawet marmolada. Równie dobrze możemy pokusić się na zrobienie kremu budyniowego o smaku na przykład suszonej śliwki. Dzięki czemu ciasto nabierze zupełnie innego świątecznego aromatu.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: brytfanna.blox.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także