Mojito

Mojito
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Składniki 200 gram rumu, 5 łyżek drobnego cukru trzcinowego, kilkanaście listków świeżej mięty, 25 kostek lodu, 3 limonki
Kuchnia kubańska
Wielkość przygotowywanej potrawy 5 drinków
Kategoria drink
Ilość kalorii 242

mojitoWykonanie:

Limonki dokładnie umyj, uciskaj przez chwilę, żeby puściły więcej soku, skrój ich końcówki, przekrój na pół i każdą połowę przekrój na kilka mniejszych części. Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kawałków limonki, zasyp ją cukrem trzcinowym i za pomocą łyżki wyciśnij sok z cytrusów. Dodaj do tego kilka listków świeżej mięty, wrzuć pokruszony lód i zalej 40 gramami rumu.

Podanie:

Mojito jest bardzo popularnym drinkiem, który przede wszystkim orzeźwia. Jeśli taka dawka alkoholu jest dla nas za duża, drinka możemy uzupełnić wodą gazowaną, lub dodajmy więcej lodu i zaczekajmy, aż więcej się rozpuści.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Keno März, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także