Mrożona bomba wiśniowa

Składniki:
- 15 dag serka mascapone,
- 33 dag śmietany kremówki,
- 2-3 łyżki cukru,
- 50 dag dojrzałych ciemnych wiśni,
- 20 dag gorzkiej czekolady,
- 1 kieliszek likieru czekoladowego,
- 1 kieliszek likieru migdałowego amaretto,
- sok z 1 cytryny,
- pół szklanki konfitur wiśniowych.
Sposób przygotowania:
Mascarpone doprawić do smaku cukrem i sokiem cytrynowym. Kremówkę ubić i wymieszać z serkiem. Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać umyte, osuszone i wydrylowane wiśnie (kilka zostawić do dekoracji) i likier migdałowy.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i dołożyć drugą część masy serowej. Dodać likier czekoladowy i dokładnie wymieszać.
Kulistą miskę o pojemności 1,5 litra schłodzić w lodówce, wyłożyć gazą lub folią spożywczą. Przełożyć masę czekoladową i ugniatać łyżką, aby przykryć dno i boki miski, wstawić na kilka minut do zamrażalnika, aby masa zastygła.
Konfiturę zmiksować na mus, posmarować nią masę czekoladową i ponownie wstawić do zamrażalnika na 30-40 minut.
Wyjąć miskę, wypełnić środek masą serową z wiśniami, wyrównać wierzch i szczelnie przykryć folią. Wstawić do zamrażalnika na 5-6 godzin.
Zamrożony deser wyłożyć na talerz, ostrożnie usunąć gazę lub folię i udekorować listkami melisy i wiśniami.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłał Grzegorz Rybkowski

Autor: Grzegorz Rybkowski
Zobacz także