Mrożona bomba wiśniowa

0
mrożona bomba wiśniowa

Składniki:

  • 15 dag serka mascapone,
  • 33 dag śmietany kremówki,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 50 dag dojrzałych ciemnych wiśni,
  • 20 dag gorzkiej czekolady,
  • 1 kieliszek likieru czekoladowego,
  • 1 kieliszek likieru migdałowego amaretto,
  • sok z 1 cytryny,
  • pół szklanki konfitur wiśniowych.

Sposób przygotowania:

Mascarpone doprawić do smaku cukrem i sokiem cytrynowym. Kremówkę ubić i wymieszać z serkiem. Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać umyte, osuszone i wydrylowane wiśnie (kilka zostawić do dekoracji) i likier migdałowy.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i dołożyć drugą część masy serowej. Dodać likier czekoladowy i dokładnie wymieszać.
Kulistą miskę o pojemności 1,5 litra schłodzić w lodówce, wyłożyć gazą lub folią spożywczą. Przełożyć masę czekoladową i ugniatać łyżką, aby przykryć dno i boki miski, wstawić na kilka minut do zamrażalnika, aby masa zastygła.
Konfiturę zmiksować na mus, posmarować nią masę czekoladową i ponownie wstawić do zamrażalnika na 30-40 minut.
Wyjąć miskę, wypełnić środek masą serową z wiśniami, wyrównać wierzch i szczelnie przykryć folią. Wstawić do zamrażalnika na 5-6 godzin.
Zamrożony deser wyłożyć na talerz, ostrożnie usunąć gazę lub folię i udekorować listkami melisy i wiśniami.

mrożona bomba wiśniowa

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłał Grzegorz Rybkowski

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Grzegorz Rybkowski

Polecamy Ci również

Zobacz także