Muffinki

Muffinki
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 10 dkg dobrej mąki pszennej, 3 wiejskie jaja, 10 dkg cukru kryształu, łyżeczka proszku do pieczenia, 12,5 dkg masła, 12,5 dkg gorzkiej czekolady, szczypta soli
Kuchnia amerykańska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 12 mufinek
Kategoria desery, przekąska
Metoda gotowania piecznie
Ilość kalorii 245

muffinkiWykonanie:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, pod koniec dodaj pokrojone masło i mieszając wyrób z tego jednolitą masę. Jajka podziel na białka i żółtka. Żółtka wraz cukrem ubij za pomocą miksera na puszystą masę i małymi porcjami dodawaj przestudzoną masę z czekolady i masła. Białka ubij na sztywną pianę. Do masy z żółtek, masła i czekolady przesiewaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, mieszaj na wolnych obrotach miksera, gdyż powstałe ciasto będzie dość gęste. Na końcu dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Wyłóż do formy i piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut.

Podanie:

Do muffinek z czekoladą doskonale pasują również owoce sezonowe jak wiśnie czy maliny, dzięki dodaniu ich do ciasta, przełamiemy słodycz czekolady. W tym przypadku musimy wydłużyć czas pieczenia o jakieś 3 minuty.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Pamela, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także