Muffinki
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 10 dkg dobrej mąki pszennej, 3 wiejskie jaja, 10 dkg cukru kryształu, łyżeczka proszku do pieczenia, 12,5 dkg masła, 12,5 dkg gorzkiej czekolady, szczypta soli |
Kuchnia | amerykańska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 12 mufinek |
Kategoria | desery, przekąska |
Metoda gotowania | piecznie |
Ilość kalorii | 245 |
Wykonanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, pod koniec dodaj pokrojone masło i mieszając wyrób z tego jednolitą masę. Jajka podziel na białka i żółtka. Żółtka wraz cukrem ubij za pomocą miksera na puszystą masę i małymi porcjami dodawaj przestudzoną masę z czekolady i masła. Białka ubij na sztywną pianę. Do masy z żółtek, masła i czekolady przesiewaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, mieszaj na wolnych obrotach miksera, gdyż powstałe ciasto będzie dość gęste. Na końcu dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Wyłóż do formy i piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut.
Podanie:
Do muffinek z czekoladą doskonale pasują również owoce sezonowe jak wiśnie czy maliny, dzięki dodaniu ich do ciasta, przełamiemy słodycz czekolady. W tym przypadku musimy wydłużyć czas pieczenia o jakieś 3 minuty.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Pamela, Wikipedia
Zobacz także