Murzynek
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 250 gram masła lub margaryny, 2 szklanki mąki, pół szklanki mleka, półtorej szklanki cukru kryształu, 5 łyżek ciemnego kakao, 4 duże jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | tortownica 24 cm |
Kategoria | deser, ciasto |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 320 |
Wykonanie:
Tłuszcz, mleko, cukier i kakao podgrzej do całkowitego rozpuszczenia, lekko przestudź. Mąkę, proszek do pieczenia i jajka umieść w misce, dodaj przestudzoną masę czekoladową i dokładnie wymieszaj. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut.
Podanie:
Murzynek można urozmaicić dodając do niego rozmaite aromaty lub owoce. Wtedy będzie ciastem bardziej wilgotnym. Doskonale smakuje przełożony kremem budyniowym lub kokosowym, a także z różnymi polewami.

przepis na ciasto, przepis na ciasto czekoladowe, jakie ciasto, jakie ciasto upiec, jakie ciasto polecacie, murzynek, murzynek ciasto
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: bakeorbreak.com
Zobacz także