Murzynek

Murzynek
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 250 gram masła lub margaryny, 2 szklanki mąki, pół szklanki mleka, półtorej szklanki cukru kryształu, 5 łyżek ciemnego kakao, 4 duże jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 24 cm
Kategoria deser, ciasto
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 320

murzynekWykonanie:

Tłuszcz, mleko, cukier i kakao podgrzej do całkowitego rozpuszczenia, lekko przestudź. Mąkę, proszek do pieczenia i jajka umieść w misce, dodaj przestudzoną masę czekoladową i dokładnie wymieszaj. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut.

Podanie:

Murzynek można urozmaicić dodając do niego rozmaite aromaty lub owoce. Wtedy będzie ciastem bardziej wilgotnym. Doskonale smakuje przełożony kremem budyniowym lub kokosowym, a także z różnymi polewami.

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: bakeorbreak.com

Polecamy Ci również

Zobacz także