Mus czekoladowy

Mus czekoladowy
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 15 dkg czekolady deserowej (najlepiej 70%), 2 łyżki dowolnego likieru smakowego, 2 łyżki mocnego espresso, ćwierć szklanki cukru pudru, 3 łyżki miękkiego masła, 3 żółtka, 1 białko, odrobina soli
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria deser, dodatek do ciast
Ilość kalorii 320

mus czekoladowy

Wykonanie:

Czekoladę połam i rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Jajka sparz i podziel na białka i żółtka. Żółtka utrzyj z cukrem, rób to na wysokich obrotach miksera, tak długo, aż masa będzie biała. Dodaj kawę i likier i ponownie wymieszaj, dodawaj porcjami wystudzoną czekoladę. Białko ubij na sztywną pianę, dodaj do niego szczyptę soli. Następnie ubite białko dodaj do musu czekoladowego i wymieszaj do całkowitego połączenia. Mus przełóż do salaterek, pucharków lub innych małych naczyń i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Podanie:

Mus czekoladowy doskonale komponuje się z bitą śmietaną i niektórymi owocami. Może również służyć do przygotowania szybkich ciast na bazie biszkoptu i tego musu.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: cookery-cookery.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także