Mus czekoladowy
Czas przygotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 15 dkg czekolady deserowej (najlepiej 70%), 2 łyżki dowolnego likieru smakowego, 2 łyżki mocnego espresso, ćwierć szklanki cukru pudru, 3 łyżki miękkiego masła, 3 żółtka, 1 białko, odrobina soli |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | deser, dodatek do ciast |
Ilość kalorii | 320 |
Wykonanie:
Czekoladę połam i rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Jajka sparz i podziel na białka i żółtka. Żółtka utrzyj z cukrem, rób to na wysokich obrotach miksera, tak długo, aż masa będzie biała. Dodaj kawę i likier i ponownie wymieszaj, dodawaj porcjami wystudzoną czekoladę. Białko ubij na sztywną pianę, dodaj do niego szczyptę soli. Następnie ubite białko dodaj do musu czekoladowego i wymieszaj do całkowitego połączenia. Mus przełóż do salaterek, pucharków lub innych małych naczyń i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Podanie:
Mus czekoladowy doskonale komponuje się z bitą śmietaną i niektórymi owocami. Może również służyć do przygotowania szybkich ciast na bazie biszkoptu i tego musu.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: cookery-cookery.blogspot.com
Zobacz także