Musaka

Musaka
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 40 dkg młodych bakłażanów, 2 cebule, 40 dkg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, puszka pomidorów rozdrobnionych lub pół kilograma świeżych, łyżeczka oregano i bazylii, pół łyżeczki kminku, sól i pieprz do smaku, oliwa z oliwek do smażenia, dwa ząbki czosnku sos beszamelowy: 50 gram masła, 50 gram mąki, 300 ml mleka, sól, pieprz i odrobina gałki muszkatołowej
Kuchnia grecka
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie główne, zapiekanka, kolacja, danie mięsne
Metoda gotowania smażenie, pieczenie
Ilość kalorii 270

musakaWykonanie:

Bakłażany pokrój w talarki, oprósz solą i odstaw na sitko by wyciekł gorzkawy sok, następnie przepłucz wodą, osusz dokładnie ręcznikami papierowymi i smaż na złoty kolor na oliwie z oliwek.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę, zeszklij na oliwie, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso i przesmaż je delikatnie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Dodaj pomidory i duś tak długo, aż powstanie sos.
W rondelku przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszając doprowadź do powstania jednolitej masy. Dodawaj stopniowo mleko, tak długo, aż powstanie sos o odpowiedniej konsystencji. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotowaną formę do zapiekania wykładaj warstwami bakłażany-mięso-bakłażany-mięso-bakłażany, górę zalej sosem beszamelowym i zapiecz wszystko w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45-50 minut.

Uwaga

By uzyskać prawdziwy smak greckiej musaki używaj tylko najlepszej jakości oliwy z oliwek. To właśnie bakłażany smażone na oliwie decydują o smaku. Wymiana na olej słonecznikowy czy rzepakowy potrafi zepsuć smak całej potrawy.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: thesecondpancake.typepad.com

Polecamy Ci również

Zobacz także