Muszle z cukinią i sosem pomidorowym

muszle z cukinią i sosem pomidorowymSkładniki:

  • 100 g makaronu w kształcie muszli.


Farsz:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 mała cebulka, pokrojona w kosteczkę,
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki,
  • 1 średnia cukinia, około 350 g,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/3 szklanki listków świeżej szałwii + kilka do dekoracji,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz.

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów bez skórki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz.


Małe naczynie żaroodporne do zapiekania, około 13 x 20 cm.

Przygotowanie:

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i na małym ogniu zeszklić cebulkę, nie rumieniąc, pod koniec dodać czosnek. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej.
  • Cukinię włożyć na patelnię z cebulką, dodać natkę pietruszki, szałwię i oregano. Dusić przez około 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia zwiędnie. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Na drugiej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, chwilkę smażyć, wlać pomidory z puszki, gotować do zgęstnienia sosu, przyprawić cukrem, solą i pieprzem.
  • Rozgrzać grill w piekarniku na wysoką moc, ewentualnie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Farszem z cukinii napełnić ugotowane muszle i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy na dno trochę sosu pomidorowego. Skropić oliwą z oliwek extra virgin i posypać 4-5 łyżkami tartego parmezanu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 10 minut lub do czasu aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
  • Podawać z sosem pomidorowym, po 6 sztuk muszli na 1 porcję.


Autorka przepisu: Agnieszka Czapska-Pruszak, Piła.
Przepis został nagrodzony w konkursie SMAK WAKACJI.

Oceń artykuł
4,60 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Agnieszka Czapska-Pruszak

Polecamy Ci również

Zobacz także