Japonia znana jest z niezwykle bogatej tradycji i kultury spożywania posiłków. Mimo że niewielu z nas ma szansę zobaczyć ten piękny kraj w naturze, możemy stworzyć sobie jego namiastkę przyrządzając japońskie potrawy oraz napoje i spożywając je z pięknie zdobionych stylizowanych naczyń. Chociaż na chwilę porzućmy codzienność i przenieśmy się w egzotyczny świat Kraju Kwitnącej Wiśni.
Sushi
To bez wątpienia najsłynniejsza japońska potrawa. Przygotowuje się ją z zakrapianego specjalnym octem ryżu w połączeniu z przeróżnymi dodatkami (owocami morza, rybami, warzywami, grzybami, jajkami itp.). Ryby i owoce morza są zazwyczaj podawane na surowo, dlatego też niezwykle istotne jest spożywanie sushi od razu po przyrządzeniu. Dobrą wiadomością dla niewprawnych w posługiwaniu się pałeczkami będzie z pewnością fakt, że sushi można jeść palcami. Należy jednak pamiętać, by zjadać całe kawałki na raz – krojenie, dzielenie, czy też pozostawianie nadgryzionych cząstek na talerzu jest zdecydowanie w złym tonie. Sushi podajemy zawsze z sosem sojowym w oddzielnej miseczce. Przed włożeniem do ust, możemy zanurzyć w nim spożywaną porcję. Jako dodatek do sosu podajemy także niezwykle ostry japoński chrzan wasabi. W przerwie pomiędzy poszczególnymi rodzajami potrawy przegryzamy marynowany imbir, który oczyszcza nasze kubki smakowe.
Przedstawiane zestawy do sushi wyposażone są we wszystkie (łącznie z pałeczkami) elementy niezbędne do należytego i efektownego podawania tej niezwykłej potrawy.
Herbata
Podporządkowana ścisłym regułom estetycznym ceremonia herbaciana jest tradycyjną japońską formą spędzania czasu. Zwyczaj ten rozpowszechnił się wśród wyższych warstw społecznych już w XIV wieku, z czasem, dzięki działaniom buddyjskiej sekty Zen, obejmując także niższe sfery. Dziś spotkania przy zielonej herbacie Matcha odbywają się z okazji powitań i pożegnań, a także jako rewanż za okazaną życzliwość, bądź forma złożenia gratulacji, czy też po prostu rodzaj odpoczynku. Tego typu spotkania mają skróconą konwencję i nie są traktowane tak rygorystycznie jak oficjalna ceremonia, gdzie liczy się każdy gest, uczestnicy muszą mieć odpowiedni strój, a całość spotkania ma formę uroczystego obrządku.
Dzięki eleganckim kompletom do przygotowywania herbaty możemy we własnym domu cieszyć się magią japońskiego rytuału herbacianego.
Sake
Ten tradycyjny japoński napój alkoholowy to rodzaj wina wytwarzanego ze sfermentowanego ryżu o zawartości alkoholu od 12 do 18%. Staranne dobranie ziaren ryżu i krystalicznie czysta woda to klucz do sukcesu w przyrządzaniu najlepszego sake. Bogactwo odmian tego trunku dorównuje niemalże ilości gatunków francuskiego wina. Mamy sake słodkie (amakuchi) i wytrawne (karakuchi), bezbarwne i zawiesiste, czyste i ziołowe, podawane na ciepło i na zimno. Ze względu na jakość rozróżniamy kilka rodzajów sake: Tokkyu (super sake), Ikkyu (I klasa) i Nikkyu (II klasa). Zaś najdroższe i cieszące się największym uznaniem jest Gingo-zukuri. W odróżnieniu od nalewek europejskich, najlepsze i najsmaczniejsze jest młode sake. Przechowuje się je nie dłużej niż rok.
Popijając sake ze specjalnych czarek będących nieodzownym elementem prezentowanych zestawów, poza oryginalnym smakiem, poczujemy także egzotyczny klimat odległej Japonii.