Nadziane lato, czyli zapiekane papryki i pomidory

Składniki:
- 4 czerwone papryki,
- 4 pomidory,
- 2 torebki ryżu ugotowanego na sypko,
- 500 g łopatki wieprzowej,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 opakowanie warzyw na patelnię 400 g,
- 8 plastrów sera,
- 2 łyżki masła do smażenia,
- przyprawy: sól, pieprz, chili, bazylia, tymianek, nać pietruszki.
Sposób przygotowania:
Mięso oddzielić z łopatki i zmielić.
Pomidory i papryki umyć, odciąć górne części, a następnie wydrążyć, usuwając gniazda nasienne i zbędny miąższ.
Masło roztopić, posiekać cebulę i czosnek, a następnie zeszklić je na maśle. Dodać zmielone mięso i podsmażać przez około 5 minut. Dorzucić do tego warzywa z torebki i smażyć, aż będą miękkie. Doprawić do smaku.
Tak przygotowaną mieszankę połączyć z ugotowanym wcześniej ryżem. Następnie nałożyć całość do wydrążonych papryk i pomidorów, które na koniec należy nakryć kołderką z sera żółtego.
Warzywa wyłożyć na blachę i zapiekać 10-15 minut w około 160 stopniach Celsjusza. Można je podawać zarówno na zimno, jak i na gorąco. Są znakomite jako dodatek do obiadu jak i danie główne.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Anna Wawrzyniak

Autor: Anna Wawrzyniak
Zobacz także