Nadziane lato, czyli zapiekane papryki i pomidory

0
nadziewane warzywa

Składniki:

  • 4 czerwone papryki,
  • 4 pomidory,
  • 2 torebki ryżu ugotowanego na sypko,
  • 500 g łopatki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 opakowanie warzyw na patelnię 400 g,
  • 8 plastrów sera,
  • 2 łyżki masła do smażenia,
  • przyprawy: sól, pieprz, chili, bazylia, tymianek, nać pietruszki.

Sposób przygotowania:

Mięso oddzielić z łopatki i zmielić.
Pomidory i papryki umyć, odciąć górne części, a następnie wydrążyć, usuwając gniazda nasienne i zbędny miąższ.
Masło roztopić, posiekać cebulę i czosnek, a następnie zeszklić je na maśle. Dodać zmielone mięso i podsmażać przez około 5 minut. Dorzucić do tego warzywa z torebki i smażyć, aż będą miękkie. Doprawić do smaku.
Tak przygotowaną mieszankę połączyć z ugotowanym wcześniej ryżem. Następnie nałożyć całość do wydrążonych papryk i pomidorów, które na koniec należy nakryć kołderką z sera żółtego.
Warzywa wyłożyć na blachę i zapiekać 10-15 minut w około 160 stopniach Celsjusza. Można je podawać zarówno na zimno, jak i na gorąco. Są znakomite jako dodatek do obiadu jak i danie główne.

nadziewane warzywa

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Anna Wawrzyniak

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Anna Wawrzyniak

Polecamy Ci również

Zobacz także