Nakrycie stołu wielkanocnego

Nakrycie stołu wielkanocnego

Aby wielkanocne śniadanie było wyjątkowe, warto zadbać nie tylko o smak świątecznych dań, ale również o odpowiednią oprawę stołu i dekoracje. Radzimy, jak nakryć stół
w oparciu o zasady savoir-vivre, tak, by podkreślał świąteczny charakter posiłku.

nakrycie stołu

Przede wszystkim pamiętajmy, że wielkanocny stół powinien być nakryty białym, nieskazitelnie czystym obrusem. Oczywiście możemy wybrać inny kolor, bardziej "wiosenny" i radosny (żółty, pomarańczowy, zielony), jednak świąteczne ozdoby najlepiej zaprezentują się właśnie na białym tle. - Śniadanie wielkanocne jest wyjątkowe ze względu na to, że rozpoczyna je dzielenie jajkiem, po którym zwykle spożywa się żur z kiełbasą. Dlatego zastawa i sztućce oraz ich układ muszą być dedykowane niespotykanym, jak na śniadanie, potrawom i kolejności, z jaką się je spożywa - mówi Bartosz Hejmej z Warszawskiej Fabryki Platerów Hefra.

dekoracja wielkanocnego stołuJeśli nie lubimy dużej liczby ozdób na stole, możemy zdecydować się na dekoracyjnie wyglądające sztućce i zastawę. Na stole wielkanocnym z pewnością sprawdzą się sztućce srebrne. Warto pamiętać
o zasadach nakrywania stołu, które są następujące: podstawą jest płaski talerz,
a na nim kładziemy głęboki talerz na żur z kiełbasą. Jeśli podajemy przystawki, powinniśmy postawić obok osobny talerzyk deserowy, który w przypadku niewykorzystania podczas śniadania może zostać przeznaczony na ciasto. Sztućce umieszcza się po bokach dużego talerza w takiej kolejności, w jakiej będą używane: te, po które sięgniemy najpierw powinny leżeć najdalej od talerza. - Po prawej stronie nakrycia powinien znaleźć się nóż obiadowo-deserowy bądź łyżka do zupy i nóż stołowy. Łyżkę można umieścić również nad talerzami. Natomiast po lewej stronie talerza powinny znaleźć się odpowiednio widelce do zakąsek i dania głównego – mówi Bartosz Hejmej.

Na środku stołu, obok koszyczka ze święconką, powinny się znaleźć naczynia z potrawami: waza
z żurem, łyżka wazowa, maselniczka, przyprawnik. Wszystkie półmiski i tace z jajkami, wędlinami, pieczywem czy sałatkami powinny znajdować się w zasięgu ręki osób siedzących przy stole. Możemy także dodać eleganckie serwetki w ozdobnej obrączce.

Całą aranżację możemy wzbogacić o świeże kwiaty, świece, własnoręcznie wykonane ozdoby. Pamiętajmy jednak, by żadna z tych ozdób nie przeszkadzała biesiadnikom w sięganiu po potrawy
i nie ograniczała ich ruchów.

Oceń artykuł
3,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Korzeniecka

Źródło: Hefra

Polecamy Ci również

Zobacz także