Naleśniki

Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 1 duże jajko, 2 szklanki mleka, 1 szklanka mąki pszennej, szczypta soli, cukier puder, łyżka oliwy |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 12 naleśników |
Kategoria | przystawka, danie główne, deser, śniadanie, kolacja, |
Metoda gotowania | smażenie |
Ilość kalorii | 120 |
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszaj w głębokim naczyniu, tak aby ciasto nie miało grudek. Ciasto musi być luźne. Za pomocą nabierki wylewaj ciasto na suchą patelnię i smaż przez około dwie minuty na małym ogniu. Gdy naleśnik zetnie się, przewróć go na drugą stronę i smaż do chwili uzyskania odpowiedniego koloru.
Podanie:
Naleśniki doskonale smakują posypane cukrem pudrem lub posmarowane dżemem. W wersji bardziej wykwintnej podawane są z serem, owocami, bitą śmietaną lub nadzieniem mięsnym lub warzywnym.

naleśniki, ciasto naleśnikowe, naleśniki na słodko, ciasto na naleśniki, naleśniki przepis, naleśniki z owocami, ciasto naleśnikowe przepis
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zobacz także