Naleśniki

Naleśniki
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 1 duże jajko, 2 szklanki mleka, 1 szklanka mąki pszennej, szczypta soli, cukier puder, łyżka oliwy
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 12 naleśników
Kategoria przystawka, danie główne, deser, śniadanie, kolacja,
Metoda gotowania smażenie
Ilość kalorii 120

naleśniki tradycyjneWykonanie:

Wszystkie składniki wymieszaj w głębokim naczyniu, tak aby ciasto nie miało grudek. Ciasto musi być luźne. Za pomocą nabierki wylewaj ciasto na suchą patelnię i smaż przez około dwie minuty na małym ogniu. Gdy naleśnik  zetnie się, przewróć go na drugą stronę i smaż do chwili uzyskania odpowiedniego koloru.

Podanie:

Naleśniki doskonale smakują posypane cukrem pudrem lub posmarowane dżemem. W wersji bardziej wykwintnej podawane są z serem, owocami, bitą śmietaną lub nadzieniem mięsnym lub warzywnym.

Oceń artykuł
4,33 / 6 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: lifeatpedalspeedblog.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także