Naleśniki amerykańskie
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | kubek maślanki, 2 jajka, kubek mąki, 50 gram masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ćwierć kubka cukru pudru, szczypta soli |
Kuchnia | amerykańska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | śniadanie, deser |
Metoda gotowania | smażenie |
Ilość kalorii | 190 |
Wykonanie:
Masło rozpuść w rondelku. Do miski wlej maślankę i dodaj cukier, przesiej do tego mąkę z proszkiem do pieczenia, wbij jajka i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj. Smaż na patelni, bez tłuszczu! na złoty kolor z obu stron.
Podanie:
Amerykańskie naleśniki powinno się jadać z syropem klonowym, ale ogólnie nawet same są pyszne.
Uwaga
Te naleśniki bardzo łatwo przypalić, także trzeba ich cały czas pilnować.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: 5dollardinners.com
Zobacz także