Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Farsz: 30 dkg mielonej wołowiny, puszka czerwonej fasoli, puszka pomidorów, mała puszka kukurydzy, cebula, papryka zielona i żółta. Sól, pieprz, papryka ostra, pieprz cayenne, oregano, oliwa do smażenia, 2 ząbki czosnku; Naleśniki: 2 szklanki mleka, szklanka wody gazowanej, dwie szklanki mąki pszennej, 2 jajka, sól, 2 łyżki oliwy z oliwek; Dodatkowo: ser żółty do posypania
Kuchnia fusion, meksykańska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria obiad, danie główne, kolacja
Metoda gotowania smażenie, duszenie
Ilość kalorii 430

naleśniki po meksykańskuWykonanie:

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oliwy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dorzuć mięso mielone wołowe, wymieszaj. Przesmaż mięso przez kilka minut, następnie przykryj pokrywką. Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa, dodaj fasolę i kukurydzę razem z zalewą, dodaj wszystko do mięsa i duś pod przykryciem przez kilka minut, dodaj pomidory w puszce i duś do miękkości mięsa. Pod koniec dopraw do smaku przyprawami. Gotuj przez chwilę bez przykrycia, by nadmiar soku odparował.
Usmaż naleśniki. Wymieszaj wszystkie składniki razem i smaż cienkie naleśniki na suchej patelni.
Farsz nakładaj na naleśniki, posyp go startym żółtym serem i zwiń w rulon. Naleśniki ułóż w naczyniu do zapiekania i zapiecz w piekarniku przez 10 minut.

Podanie:

Naleśniki można z powodzeniem podać jako danie obiadowe czy kolację. Jednak bardzo fajnym rozwiązaniem jest również pocięcie ich w małe roladki i nadzianie na wykałaczki, dzięki czemu powstają ciekawe przystawki lub przekąski na wszelkie przyjęcia.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: matprat.no

Polecamy Ci również

Zobacz także