Naleśniki po meksykańsku
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Farsz: 30 dkg mielonej wołowiny, puszka czerwonej fasoli, puszka pomidorów, mała puszka kukurydzy, cebula, papryka zielona i żółta. Sól, pieprz, papryka ostra, pieprz cayenne, oregano, oliwa do smażenia, 2 ząbki czosnku; Naleśniki: 2 szklanki mleka, szklanka wody gazowanej, dwie szklanki mąki pszennej, 2 jajka, sól, 2 łyżki oliwy z oliwek; Dodatkowo: ser żółty do posypania |
Kuchnia | fusion, meksykańska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | obiad, danie główne, kolacja |
Metoda gotowania | smażenie, duszenie |
Ilość kalorii | 430 |
Wykonanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oliwy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dorzuć mięso mielone wołowe, wymieszaj. Przesmaż mięso przez kilka minut, następnie przykryj pokrywką. Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa, dodaj fasolę i kukurydzę razem z zalewą, dodaj wszystko do mięsa i duś pod przykryciem przez kilka minut, dodaj pomidory w puszce i duś do miękkości mięsa. Pod koniec dopraw do smaku przyprawami. Gotuj przez chwilę bez przykrycia, by nadmiar soku odparował.
Usmaż naleśniki. Wymieszaj wszystkie składniki razem i smaż cienkie naleśniki na suchej patelni.
Farsz nakładaj na naleśniki, posyp go startym żółtym serem i zwiń w rulon. Naleśniki ułóż w naczyniu do zapiekania i zapiecz w piekarniku przez 10 minut.
Podanie:
Naleśniki można z powodzeniem podać jako danie obiadowe czy kolację. Jednak bardzo fajnym rozwiązaniem jest również pocięcie ich w małe roladki i nadzianie na wykałaczki, dzięki czemu powstają ciekawe przystawki lub przekąski na wszelkie przyjęcia.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: matprat.no
Zobacz także