Naleśniki z budyniem i winogronami
Składniki (4 porcje):
1 budyń o smaku waniliowym
500 ml mleka
100 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru
Naleśniki:
6 jajek
1/3 szklanka cukru
1,5 szklanki śmietanki 12%
250 g mąki pszennej
Tłuszcz do smażenia
250 g winogron
Sposób przyrządzania:
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem i połączyć z budyniem. Naleśniki: żółtka utrzeć z cukrem, a białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać śmietanę, mąkę i białka. Dokładnie połączyć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Winogrona przekroić na połowę i usunąć pestki. Na naleśniki nakładać porcję budyniu oraz winogrona, składać w trójkąty i podawać zaraz po przygotowaniu.
Czas przygotowania: 30-35 minut
Wartość energetyczna:
- Całość 2744 kcal
- 1 porcja około 686 kcal

przygotowywanie posiłków, dieta, przepisy deser, winiary, naleśniki z budyniem, dania z budyniem, desery przepisy na zimno, desery przepisy proste, desery przepisy bez pieczenia, desery owocowe przepisy, desery owocowe na zimno, desery owocowe z bita smietana, jak zrobić naleśniki, ciasto naleśnikowe, naleśniki na słodko
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Winiary
Zobacz także