Naleśniki z budyniem i winogronami

naleśniki z budyniem i winogronamiSkładniki (4 porcje):
1 budyń o smaku waniliowym
500 ml mleka
100 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru

Naleśniki:
6 jajek
1/3 szklanka cukru
1,5 szklanki śmietanki 12%
250 g mąki pszennej
Tłuszcz do smażenia
250 g winogron


Sposób przyrządzania:
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem i połączyć z budyniem. Naleśniki: żółtka utrzeć z cukrem, a białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać śmietanę, mąkę i białka. Dokładnie połączyć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Winogrona przekroić na połowę i usunąć pestki. Na naleśniki nakładać porcję budyniu oraz winogrona, składać w trójkąty i podawać zaraz po przygotowaniu.

Czas przygotowania: 30-35 minut

Wartość energetyczna:

  • Całość 2744 kcal
  • 1 porcja około 686 kcal
Oceń artykuł
4,25 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Winiary

Polecamy Ci również

Zobacz także