Naleśniki z jabłkami, szafranem i orzeachami

Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
500 ml mleka,
- 200 g mąki,
- 2 jaja,
- 100 ml oleju,
- 100 g cukru,
- 2-3 jabłka,
- 75 g orzeszków pini,
- 30 g migdałów płatki,
- 100 ml likieru pomarańczowego,
- 100 g masła,
- 1/2 opakowania Szafranu nitki Specialite,
- 1/4 opakowania Cynamonu kora Specialite.
Sposób przyrządzania:
Jaja, mleko, mąkę dokładnie wymieszaj, dodaj łyżkę cukru, 2 łyżki oleju i szafran nitki.
Z otrzymanego ciasta smaż cienkie naleśniki. Jabłka obierz, pokrój w cienkie cząstki podsmaż na maśle dodaj łyżkę cukru, orzeszki pini i startą korę cynamonu. Naleśniki napełnij przygotowanym farszem. Pozostałe masło roztop na patelni, dodaj resztę cukru lekko karmelizuj, następnie wlej likier pomarańczowy i podgrzewaj do uzyskania konsystencji sosu. Podgrzane naleśniki polej przygotowanym sosem i posyp prażonymi migdałami.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Kamis
Zobacz także