Naleśniki z jabłkami, szafranem i orzeachami

Naleśniki z jabłkami, szafranem i orzeachami

Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:

  • naleśniki500 ml mleka,
  • 200 g mąki,
  • 2 jaja,
  • 100 ml oleju,
  • 100 g cukru,
  • 2-3 jabłka,
  • 75 g orzeszków pini,
  • 30 g migdałów płatki,
  • 100 ml likieru pomarańczowego,
  • 100 g masła,
  • 1/2 opakowania Szafranu nitki Specialite,
  • 1/4 opakowania Cynamonu kora Specialite.

Sposób przyrządzania:

Jaja, mleko, mąkę dokładnie wymieszaj, dodaj łyżkę cukru, 2 łyżki oleju i szafran nitki.
Z otrzymanego ciasta smaż cienkie naleśniki. Jabłka obierz, pokrój w cienkie cząstki podsmaż na maśle dodaj łyżkę cukru, orzeszki pini i startą korę cynamonu. Naleśniki napełnij przygotowanym farszem. Pozostałe masło roztop na patelni, dodaj resztę cukru lekko karmelizuj, następnie wlej likier pomarańczowy i podgrzewaj do uzyskania konsystencji sosu. Podgrzane naleśniki polej przygotowanym sosem i posyp prażonymi migdałami.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Kamis

Polecamy Ci również

Zobacz także