Naleśniki z owocami leśnymi i serkiem

Składniki:
- 1 szklanka kefiru,
- 0,5 szklanki mąki,
- 2 jaja,
- 1 opakowanie cukru z wanilią,
- 0,5 łyżeczki sody,
- 1 łyżeczka masła/margaryny/oleju,
- olej do smażenia.
Nadzienie:
- 300g serka homogenizowanego waniliowego,
- 1 szklanka owoców leśnych (jagody, poziomki, drobne truskawki),
- listki mięty lub melisy do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Jajka rozetrzeć z cukrem waniliowym. Kefir i sodę wymieszać, dolać do jajek, dosypać mąkę i uważnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Dodać rozpuszczone masło i znów wymieszać. Ciasto konsystencją powinno przypominać jogurt.
Na patelni rozgrzać olej, wylewać porcje ciasta i rozprowadzać je po całej powierzchni patelni. Gdy ciasto się zarumieni odwrócić na drugą stronę. Gotowe naleśniki wykładać na talerz. Każdy z nich posmarować serkiem, posypać owocami, złożyć i udekorować owocami, listkami melisy lub mięty.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Julianna Bednarczuk

Autor: Julianna Bednarczuk
Opracowanie: Magdalena Kolwaga
Zobacz także