Naleśniki z owocami leśnymi i serkiem

Naleśniki z owocami leśnymi i serkiem

Składniki:

  • 1 szklanka kefiru,
  • 0,5 szklanki mąki,
  • 2 jaja,
  • 1 opakowanie cukru z wanilią,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka masła/margaryny/oleju,
  • olej do smażenia.

Nadzienie:

  • 300g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 1 szklanka owoców leśnych (jagody, poziomki, drobne truskawki),
  • listki mięty lub melisy do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Jajka rozetrzeć z cukrem waniliowym. Kefir i sodę wymieszać, dolać do jajek, dosypać mąkę i uważnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Dodać rozpuszczone masło i znów wymieszać. Ciasto konsystencją powinno przypominać jogurt.
Na patelni rozgrzać olej, wylewać porcje ciasta i rozprowadzać je po całej powierzchni patelni. Gdy ciasto się zarumieni odwrócić na drugą stronę. Gotowe naleśniki wykładać na talerz. Każdy z nich posmarować serkiem, posypać owocami, złożyć i udekorować owocami, listkami melisy lub mięty.

naleśniki z owocami

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Julianna Bednarczuk

 

 

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Julianna Bednarczuk

Opracowanie: Magdalena Kolwaga

Polecamy Ci również

Zobacz także