Naleśniki z serem

Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | szklanka mąki, dwie szklanki mleka, 4 jajka, 250 gram sera białego półtłustego, 4 łyżki śmietany lub jogurtu, cukier wanilinowy – wedle uznania, 2 łyżki oliwy, pół szklanki cukru pudru |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 naleśników |
Kategoria | przystawka, danie główne, deser, śniadanie, kolacja, danie wegetariańskie |
Metoda gotowania | smażenie |
Ilość kalorii | 240 |
Wykonanie:
Z dwóch szklanek mleka, szklanki mąki, 2 łyżek oliwy i jednego jajka zrób luźne ciasto naleśnikowe. Naleśniki smaż na suchej patelni, aż się ładnie zrumienią.
Pozostałe jajka sparz, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do twarogu i zmiksuj razem ze śmietaną, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Usmażone naleśniki posmaruj farszem serowym i zwiń lub złóż.
Podanie:
Naleśniki z serem są klasycznym szybkim daniem obiadowym. Jednak każdy robi je inaczej. Do ciasta naleśnikowego warto dodać słodką śmietankę, wystarczy zamienić 100 ml mleka na kremówkę i takie ciasto usmażyć, będzie bardziej kremowe i po prostu smaczniejsze. Farsz z sera białego można urozmaicić dodając do niego rodzynki lub jakieś twarde owoce, doskonały będzie banan lub ananas. Gotowe naleśniki możemy podać z bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Przez taki zabieg mamy w ciągu pół godziny gotowe wykwintne danie.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zobacz także