Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 2 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, szklanka wody, 2 szklanki mleka, sól, 40 dkg szpinaku mrożonego lub świeżego, ser mascarpone. Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 12 naleśników
Kategoria przystawka, danie główne, kolacja, danie wegetariańskie
Metoda gotowania duszenie, smażenie
Ilość kalorii 320

naleśniki ze szpinakiemWykonanie:

Zrób ciasto na naleśniki. Dwie szklanki mleka wymieszaj dokładnie z dwoma jajkami i szczyptą soli, stopniowo dodawaj przesianą mąkę cały czas mieszając by nie powstały kluski. Jeśli ciasto jest za gęste to dodawaj stopniowo wody. Usmaż naleśniki na suchej patelni.
Szpinak wrzuć na patelnię i zaczekaj, aż odparuje i zmniejszy objętość, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, stopniowo dodawaj serek mascarpone i mieszaj, aż uzyskasz kremową konsystencję. Posmakuj i dopraw do smaku. Wykładaj krem szpinakowy na naleśniki i zwijaj w rulonik.

Podanie:

Naleśniki ze szpinakiem mogą być również doskonałą przystawką, wystarczy ruloniki pociąć na małe kawałeczki i nadziać na wykałaczki, dzięki temu otrzymamy niecodzienne przystawki. Zamiast serka mascarpone możemy użyć innego kremowego twarożku, albo użyć czystego szpinaku. W wersji zapiekanej wystarczy dodać beszamel i zapiec przez 20 minut w piekarniku.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: food-nutrition.knoji.com

Polecamy Ci również

Zobacz także