Naleśniki ze szpinakiem
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 2 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, szklanka wody, 2 szklanki mleka, sól, 40 dkg szpinaku mrożonego lub świeżego, ser mascarpone. Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 12 naleśników |
Kategoria | przystawka, danie główne, kolacja, danie wegetariańskie |
Metoda gotowania | duszenie, smażenie |
Ilość kalorii | 320 |
Wykonanie:
Zrób ciasto na naleśniki. Dwie szklanki mleka wymieszaj dokładnie z dwoma jajkami i szczyptą soli, stopniowo dodawaj przesianą mąkę cały czas mieszając by nie powstały kluski. Jeśli ciasto jest za gęste to dodawaj stopniowo wody. Usmaż naleśniki na suchej patelni.
Szpinak wrzuć na patelnię i zaczekaj, aż odparuje i zmniejszy objętość, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, stopniowo dodawaj serek mascarpone i mieszaj, aż uzyskasz kremową konsystencję. Posmakuj i dopraw do smaku. Wykładaj krem szpinakowy na naleśniki i zwijaj w rulonik.
Podanie:
Naleśniki ze szpinakiem mogą być również doskonałą przystawką, wystarczy ruloniki pociąć na małe kawałeczki i nadziać na wykałaczki, dzięki temu otrzymamy niecodzienne przystawki. Zamiast serka mascarpone możemy użyć innego kremowego twarożku, albo użyć czystego szpinaku. W wersji zapiekanej wystarczy dodać beszamel i zapiec przez 20 minut w piekarniku.

naleśniki ze szpinakiem, przepis na naleśniki, naleśniki przepis, szpinak potrawy, szpinak przepisy kulinarne
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: food-nutrition.knoji.com
Zobacz także