Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną

0
torcik naleśnikowy ze szpinakiem i botwiną

Składniki na naleśniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 duża szczypta soli
  • 1 szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki oleju + olej do smażenia


Farsz:

  • 400 g świeżego szpinaku
  • 300 g liści młodej botwiny
  • 200 g fety
  • pieprz  do smaku 
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1- 2 garście startego żółtego sera
  • słodka papryka do posypania
  • olej do smażenia

torcik naleśnikowy ze szpinakiem i botwiną
Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe należy dokładnie wymieszać, gotowe ciasto odstawić
i przejść do przygotowania farszu. Szpinak i botwinę drobno pokroić. Rozgrzać olej na patelni
i przesmażyć pokrojone liście tak, by zmniejszyły swoją objętość. Następnie dodać pokruszony ser feta, doprawić do smaku pieprzem
i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz odstawić. Następnie usmażyć naleśniki. Naczynie do tarty posmarować masłem, na dnie ułożyć jednego naleśnika, nałożyć cienką warstwę farszu. Powtarzać do wykorzystania wszystkich składników. Należy przy tym pamiętać, że ostatnią warstwą jest naleśnik. Wierzch torcika posypać startym żółtym serem, ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę i posypać słodką papryką. Gotowy torcik wstawić nagrzanego do 180 stopni piekarnika  i zapiekać ok. 30 minut.

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Monika Piekarska

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Monika Piekarska

Polecamy Ci również

Zobacz także