Nalewka wiśniowa

Nalewka wiśniowa
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 4 kg wiśni, 1 litr spirytusu, 1 litr wódki, kilogram cukru
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 litry
Kategoria alkohol, nalewka, likier
Ilość kalorii 280

wiśnieWykonanie:

Wiśnie wydryluj i zasyp cukrem, naczynie przykryj szczelnie gazą i odstaw w ciepłe miejsce na około tydzień. Przynajmniej dwa razy dziennie wstrząśnij naczyniem lub wymieszaj wiśnie. Po upływie 7 dni odcedź zawartość, płyn przelej do garnka i zagotuj. Wiśnie zalej spirytusem, wymieszaj i ponownie odstaw, tym razem na jakieś dwa tygodnie. Wystudzony sok wymieszaj z wódką i przelej do butelek. Po upływie 2 tygodni do naczynia z wiśniami i spirytusem wlej zawartość wcześniej przygotowanych butelek. Wymieszaj wszystko dość intensywnie i przefiltruj przez gazę przynajmniej kilka razy. Wiśnie możesz na końcu dociskać dość mocno by puściły jak najwięcej cennego soku. W tym przypadku koniecznie trzeba filtrować nalewkę do całkowitej klarowności.
Gotowy już płyn przelej do butelek i odstaw w chłodne i ciemne miejsce na przynajmniej 3 miesiące.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: pahonia.org

Polecamy Ci również

Zobacz także