Nalewka wiśniowa
Czas przygotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 4 kg wiśni, 1 litr spirytusu, 1 litr wódki, kilogram cukru |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 litry |
Kategoria | alkohol, nalewka, likier |
Ilość kalorii | 280 |
Wykonanie:
Wiśnie wydryluj i zasyp cukrem, naczynie przykryj szczelnie gazą i odstaw w ciepłe miejsce na około tydzień. Przynajmniej dwa razy dziennie wstrząśnij naczyniem lub wymieszaj wiśnie. Po upływie 7 dni odcedź zawartość, płyn przelej do garnka i zagotuj. Wiśnie zalej spirytusem, wymieszaj i ponownie odstaw, tym razem na jakieś dwa tygodnie. Wystudzony sok wymieszaj z wódką i przelej do butelek. Po upływie 2 tygodni do naczynia z wiśniami i spirytusem wlej zawartość wcześniej przygotowanych butelek. Wymieszaj wszystko dość intensywnie i przefiltruj przez gazę przynajmniej kilka razy. Wiśnie możesz na końcu dociskać dość mocno by puściły jak najwięcej cennego soku. W tym przypadku koniecznie trzeba filtrować nalewkę do całkowitej klarowności.
Gotowy już płyn przelej do butelek i odstaw w chłodne i ciemne miejsce na przynajmniej 3 miesiące.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: pahonia.org
Zobacz także