Nalewka z aronii

Nalewka z aronii
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Składniki 1 kg owoców aronii, 0,5 litra mocnej wódki, 25 dkg cukru lub miodu, laska wanilii
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy litr nalewki
Kategoria alkohol
Ilość kalorii 230

aroniaWykonanie:

Owoce aronii umyj, obierz i najlepiej przemroź przez kilka godzin. Tak przygotowane owoce zalej wódką i odstaw na kilka tygodni w ciepłe miejsce. Po tym czasie przelej przez drobne sitko. Czysty płyn przelej do butelki, natomiast pozostałość owoców zalej miodem lub zasyp cukrem i ponownie odstaw na minimum dwa tygodnie. Powstały płyn odcedź, owoce wyciśnij w celu uzyskania jak największej ilości płynu. Połącz powstały sok z wcześniej odlaną wódką, dodaj laskę wanilii. Przechowuj w ciemnym miejscu przez kilka miesięcy. Dopiero po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.

Podanie:

Nalewka z aronii zawiera dość dużą ilość witamin, dlatego od lat z powodzeniem stosowana jest w czasie przeziębienia. Użycie cukru sprawia, że powstały alkohol jest rzadki, jest to po prostu kolorowa i smakowa wódka, natomiast używając miodu, najlepiej pitnego, powstanie coś na kształt gęstego likieru. Nadaje się on nie tylko do picia, ale także do deserów i lodów.
Wanilia w przepisie jest tylko dodatkiem, który nadaje nalewce trochę innego aromatu, dlatego jeśli nie lubimy tego posmaku, to możemy z niej zrezygnować.

Oceń artykuł
4,00 / 7 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: fotolia

Polecamy Ci również

Zobacz także