Nalewka z malin
Czas przygotowania | |
Składniki | Kilogram dojrzałych malin, litr wódki lub pół litra spirytusu, pół kilo cukru |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 1 litr nalewki |
Kategoria | alkohol, nalewka, likier |
Metoda gotowania | Nie wymaga obróbki termicznej |
Ilość kalorii | 230 |
Wykonanie:
Maliny przebierz i wyrzuć te popsute, pozbądź się wszelkich listków i szypułek, po czym dokładnie maliny przepłucz i osusz. Do wielkiego słoja wrzuć maliny, zasyp je cukrem i zalej wódką lub spirytusem. Odstaw całość na 6 tygodni i co kilka dni wstrząśnij słoikiem. Po 6 tygodniach przecedź nalewkę przez gazę lub inny materiał i przelej do butelek.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: digginfood.com
Zobacz także