Nalewka z pigwy
Czas przygotowania | |
Składniki | kilogram owoców pigwy, litr wódki, szklanka miodu, niepełna szklanka cukru, skórka pomarańczowa starta z połówki pomarańczy |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 2 litry nalewki |
Kategoria | alkohol |
Metoda gotowania | połączenie składników |
Wykonanie:
Owoce umyj, pozbaw pestek i pokrój w niewielkie kawałki. Zalej wódką i odstaw na 6 tygodni w ciepłe miejsce. Wytworzony płyn odlej do butelek, a pozostałe owoce zasyp cukrem na minimum tydzień. Codziennie potrząsaj pojemnikiem. Uzyskany z tego syrop przelej przez sito i dodaj do nalewki razem z miodem i skórką pomarańczową. Odstaw na minimum dwa tygodnie, po tym czasie przefiltruj powstałą nalewkę i przelej w butelki. Odstaw na minimum 3 miesiące, aby dojrzała.

nalewka z pigwy, pigwówka, nalewka z pigwy z miodem, nalewka z pigwowca, nalewka z pigwy na spirytusie, domowe nalewki
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Ratomir Wilkowski, Wikipedia
Zobacz także