Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Składniki kilogram owoców pigwy, litr wódki, szklanka miodu, niepełna szklanka cukru, skórka pomarańczowa starta z połówki pomarańczy
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 2 litry nalewki
Kategoria alkohol
Metoda gotowania połączenie składników

pigwówkaWykonanie:

Owoce umyj, pozbaw pestek i pokrój w niewielkie kawałki. Zalej wódką i odstaw na 6 tygodni w ciepłe miejsce. Wytworzony płyn odlej do butelek, a pozostałe owoce zasyp cukrem na minimum tydzień. Codziennie potrząsaj pojemnikiem. Uzyskany z tego syrop przelej przez sito i dodaj do nalewki razem z miodem i skórką pomarańczową. Odstaw na minimum dwa tygodnie, po tym czasie przefiltruj powstałą nalewkę i przelej w butelki. Odstaw na minimum 3 miesiące, aby dojrzała.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Ratomir Wilkowski, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także