Naturalny i trwały blat kuchenny - wybieramy blat drewniany

0
Drewniany blat kuchenny - drewno tekowe
Drewniane blaty kuchenne wyróżniają się naturalną urodą drewna i pasują do praktycznie każdej aranżacji kuchni.

Drewniany blaty kuchenne cieszą się dużą popularnością. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę wybierając drewniany blat do kuchni.

Trudno się dziwić popularności drewnianych blatów kuchennych – wyróżnia je naturalne piękno drewna, trwałość i uniwersalność aranżacyjna. Drewno świetnie pasuje i do ultranowoczesnej kuchni i do tradycyjnej, a w rustykalnej, albo prowansalskiej – jest wręcz nieodzowne. Jednak wybierając drewniany blat do kuchni powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na jego wygląd, ale także właściwości. A te są różne, w zależności i od gatunku drewna, i od technologii produkcji blatu.

Wytrzymałe blaty kuchenne z drewna klejonego

Najbardziej trwałe i odporne drewniane blaty kuchenne produkuje się z drewna klejonego. Specjalnie wyselekcjonowane kawałki drewna są klejone ze sobą na całej długości. Stosując drewno klejone ogranicza się naprężenia włókien drewna, dzięki czemu blat nie wypaczy się pod wpływem temperatury, albo wilgoci.
Siły skurczu i pęcznienia drewna rozkładane są na wszystkie elementy, dzięki czemu „praca” materiału nie występuje w tak dużej skali, jak w przypadku jednego dużego elementu.

Blat kuchenny z akacji kanadyjskiejKuchenny blat drewniany - akacja parzonaDrewniany blat kuchenny - dąbDrewniany blat kuchenny - palisanderDrewniany blat kuchenny - tek

Jakie drewno na blat kuchenny?

– Przeważnie blaty drewniane wytwarzane są z drzew liściastych, które charakteryzują się większą twardością i odpornością niż gatunki iglaste. W ofercie producentów znajdują się zarówno odmiany rodzime, np. buk, dąb czy jesion, jak egzotyczne, m.in. merbau, teak, palisander czy hevea. Do głównych zalet gatunków rodzimych zaliczyć można wyjątkową trwałość, twardość i odporność na uszkodzenia mechaniczne. Drewno egzotyczne natomiast, dzięki zawartości kwasu krzemowego oraz naturalnych olejków, wyjątkowo dobrze sprawdza się w mokrym środowisku, czyli przede wszystkim w kuchni i łazience. Tak zwane egzotyki posiadają wysokie parametry, a także wyróżniają się stabilnością wymiarową – mówi Hubert Plichta, Product Manager w firmie DLH.
Blaty drewniane mają też tę zaletę, że są bardzo łatwe w obróbce. Można je dowolnie przycinać, osiągając odpowiedni rozmiar oraz kształt. W razie potrzeby blat drewniany można też odnowić.

Poznaj: Najmodniejsze trendy w aranżacji kuchni

Blat drewniany w aranżacji kuchni

Blaty drewniane świetnie się komponują z różnymi wnętrzami. Warto je wykorzystać do stworzenia jak najbardziej spójnej aranżacji. Drewno ma przecież różne odcienie, czy rysunek słoi. Warto te walory wykorzystać świadomie. Do kuchni utrzymanych w klasycznym lub skandynawskim stylu najlepiej będą pasować rodzime gatunki drewna, takie jak dąb, jesion i buk. Blaty bukowe i jesionowe występują w delikatnych odcieniach - od rozbielonego beżu przez stonowane złoto i subtelne róże, aż po jasny brąz. Ich delikatna kolorystyka będzie eleganckim dopełnieniem aranżacji kuchni.
Dla odmiany, w kuchniach o bardziej nowoczesnym wystroju warto postawić na kontrasty kolorystyczne. Tutaj szczególnie dobrze będzie pasować drewno egzotyczne, które wyróżnia się żywą kolorystyką oraz zróżnicowanym usłojeniem. Dekoracyjny rysunek słoi drewna egzotycznego będzie znakomicie wyglądał w zestawieniu z gładkimi, monochromatycznymi powierzchniami, takimi jak szło, metal albo kamień.
W nowoczesnej kuchni warto też wykorzystać intensywne kolory drewna – głębokimi, nasyconymi barwami wyróżniają się takie gatunki jak merbau i orzech amerykański. Wykonane z nich blaty kuchenne – w naturalnych odcieniach czerwieni i głębokich brązów z domieszką barwy brunatnej i kakaowej, najlepiej połączyć z bielą i czernią pozostałych elementów oraz minimalistycznymi dodatkami. W tak urządzonej kuchni, urok drewnianych blatów będzie w pełni wyeksponowany.

Poznaj: Sprytne rozwiązania do kuchni, które pomogą Ci ją funkcjonalnie i ładnie urządzić

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

,

Opracowanie: Katarzyna Laszczak

Źródło: DLH

Polecamy Ci również

Zobacz także