Przyzwyczajenie do przygotowywania ciepłych potraw z pomocą tradycyjnej kuchenki gazowej powoli się zmienia. Jej miejsce coraz częściej zajmują nowoczesne płyty grzewcze, bardzo funkcjonalne i niezwykle estetyczne.
Planując zabudowę kuchenną zastanówmy się na czym chcemy gotować w naszej nowej kuchni. Jeśli decyzja zapadnie na korzyść tradycyjnej kuchenki gazowej wystarczy zaplanować dla niej miejsce o dokładnych wymiarach w systemie zabudowy szafek. Jeśli decydujemy się na płytę grzewczą, powinna ona mieć solidne oparcie na blacie, w który będzie wbudowana.
Zatem co tu wybrać?
Na pewno należy kierować się względami praktycznymi sprzętu AGD, by korzystanie z nich było przyjemnością, a nie kłopotem. W sytuacji wyboru sprzętu do gotowania dochodzą względy finansowe, których nie można lekceważyć, by na przyszłość uniknąć bardzo przykrych niespodzianek, związanych z wysokimi opłatami za zużycie energii elektrycznej.
Płyt grzewczych jest kilka rodzajów. Płyta grzewcza nazywana również płytą kuchenną może mieć dwa źródła zasilania: prąd i gaz, stąd podział płyt na gazowe i elektryczne. Dostępne są również płyty z łączonym systemem zasilania gazowo – elektrycznym.
dlaczego płyta gazowa...?
Może to siła przyzwyczajenia. Jednak koronnym argumentem przemawiającym za wyborem płyty gazowej jest fakt, że gaz jest najtańszym źródłem energii - więc płyta gazowa jest najbardziej oszczędnym rozwiązaniem do kuchni. Wyposażona jest w palniki gazowe, różnej wielkości, które zapalamy przy pomocy pokręteł znajdujących się zwykle na "czole" kuchenki. W zależności od wielkości płyta wyposażona jest w dwa, trzy, cztery lub pięć palników i metalową kratkę. Te elementy kuchenki trzeba czyścić na bieżąco, później, znacznie trudniej jest zlikwidować zastały tłuszcz na kratce lub palnikach. Kuchenki gazowe dostępne są w kolorach: białym, srebrnym, grafitowym.
może jednak płyta elektryczna...?Płyta elektryczna wyposażona jest w palniki elektryczne, co sprawia, że jest droższa w eksploatacji, chodź niektóre płyty posiadają wbudowane urządzenia oszczędzające energię elektryczną. Dostępne są takie modele płyt, które są wyposażone w termowyłącznik. Jak on działa? Kiedy palnik osiąga określoną temperaturę zasilanie jest odłączane i włączane jest jedynie w celu utrzymania danej temperatury. Dodatkowo płyta może posiadać czujnik, który włączy "grzanie" kiedy naczynie zostanie postawione na palniku; jeśli naczynia na płycie nie ma - nie zacznie ona grzać. Intensywność grzania w płycie elektrycznej ustawiamy pokrętłami oznaczonymi numerami od 1 do 6 (wyższa liczba wskazuje na wyższą temperaturę grzania). Płytę elektryczną należy czyścić specjalnym środkiem.
jeszcze do wyboru płyta ceramiczna...
W zabudowie kuchni wygląda niezwykle elegancko i jest funkcjonalna. Trzeba jednak przyznać, że ma jeden minus – koszty z nią związane, zarówno przy zakupie jak i użytkowaniu nie są niskie. Nie jest to urządzenie oszczędne jeśli chodzi o zużycie prądu, zdecydowanie bardziej ekonomiczna jest kuchenka gazowa. Ale płyta ceramiczna jest niezwykle praktyczna i funkcjonalna. Gotowania na niej ponoć trzeba się nauczyć, ale kiedy opanujemy tę sztukę, gotowanie na niej będzie przyjemnością. Płyta ceramiczna wykonana jest z materiału ceramicznego odpornego na obciążenia. Jest prosta w obsłudze. Pola grzewcze (bardzo dobrze przewodzące ciepło) zasilane są energią elektryczną. Jej dopływ uruchamiamy używając pokręteł (każde pole grzewcze ma swoje pokrętło). Płyta ceramiczna ma gładką powierzchnię, którą bez trudu utrzymamy w czystości, używając do jej czyszczenia specjalnych preparatów. Pamiętajmy by do mycia nie używać myjki z szorstką powierzchnią, która może płytę rysować.
płyta indukcyjna...to udoskonalona płyta ceramiczna. Różnica między tymi rodzajami płyt tkwi w sposobie grzania. Za wytwarzanie ciepła odpowiada zjawisko indukcji elektromagnetycznej. Polega ono na przetwarzaniu energii elektrycznej w ciepło, które kumuluje się na dnia naczynia stojącego na płycie. Ponadto płyta indukcyjna jest bardziej ekonomiczna niż ceramiczna – pozwala zaoszczędzić do 25 % energii.
Uwaga! Płyta indukcyjna wymaga używania specjalnych garnków z metali ferromagnetycznych (przyciągających magnes). Niektóre naczynia emaliowane posiadają wkład z metalu ferromagnetycznego i takich należy poszukiwać.
Płyty ceramiczne jak i indukcyjne mogą mieć wiele innych dodatkowych rozwiązań, np. dotykowe włączanie i wyłączanie grzania pól grzewczych, zegary, czasomierze, itd.
Wybierając płytę grzewczą nie bójmy się pytać o szczegóły produktów, to pomoże podjąć słuszną decyzję.
mysiogonek
jest jeszcze jedna opcja w kuchni jak urządzenie kuchenne varadero
KamilTorun
przed wyborem i zakupem plyty grzewczej polecam weryfikacje umowy z dostawca energii elektrycznej. ja zmienilem dystrybutora na axpo i place znacznie nizsze rachunki za prad. w polaczeniu z energooszczedna plyta grzewcza mozna zaoszczedzic na prawde sporo