Ogniskowy kociołek warzywny

Ogniskowy kociołek warzywny

kociołek na ogniskoSkładniki:
1 szkl. brązowej soczewicy
1 czerwona papryka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 mniejszego selera
2 plastry włoskiej kapusty
1,5 szkl. kiszonej kapusty
8 pieczarek
łagodny przecier pomidorowy – ok. 1-2 łyżek
oliwa z oliwek
ziele angielskie – 4 ziarna
1 liść laurowy, słodka papryka, sól, majeranek

Przygotowanie:
1. Rozpalamy ognisko, na specjalnie przygotowanym stojaku zawieszamy garnek, do którego wlewamy olej.
2. Cebulę kroimy w grubszą kostkę, wrzucamy do garnka na gorącą oliwę, lekko podsmażamy na szklisto.
3. Wsypujemy soczewicę, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, zalewamy wrzątkiem (woda powinna przykrywać zawartość garnka na wysokość około 4 cm).
4. Dusimy na średnim ogniu.
5. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka.
Potrawę można również przygotować w domu na gazie.

Potrawa świetna, palce lizać. Smacznego!


Autorka przepisu: Helena Staszyńska, Koszalin.
Przepis został nagrodzony w konkursie SMAK WAKACJI.

Oceń artykuł
4,50 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Helena Staszyńska

Polecamy Ci również

Zobacz także