Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 2 kg ogórków gruntowych, 5 szklanek wody, szklanka octu, szklanka cukru, 2 pełne łyżeczki soli kamiennej. Koper, czosnek, marchewka, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, cebula, chrzan.
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 2 kg ogórków
Kategoria przetwory
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 56

ogórki konserwoweWykonanie:

Ogórki umyj dokładnie i ułóż w słoikach. Przygotuj zalewę z wody, octu, cukru i soli. Do każdego słoika wrzuć po 2-3 ziarenka pieprzu, ziele angielskie, czosnek, trochę kopru, kawałek chrzanu i krążki cebuli. Zalej wszystko zalewą, zakręć szczelnie słoiki i pasteryzuj przez około 7 minut.

Uwaga
Pasteryzacja czyli zagotowanie, 7 minut oznacza tutaj, że słoiki wkładamy do garnka na specjalnej podkładce, zalewamy wodą tak w ¾ wysokości słoika i zagotowujemy. Gotujemy 5-7 minut, tak długo, aż ogórki zmienią kolor.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: pickyourown.org

Polecamy Ci również

Zobacz także