Ogórki konserwowe
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 2 kg ogórków gruntowych, 5 szklanek wody, szklanka octu, szklanka cukru, 2 pełne łyżeczki soli kamiennej. Koper, czosnek, marchewka, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, cebula, chrzan. |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 2 kg ogórków |
Kategoria | przetwory |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 56 |
Wykonanie:
Ogórki umyj dokładnie i ułóż w słoikach. Przygotuj zalewę z wody, octu, cukru i soli. Do każdego słoika wrzuć po 2-3 ziarenka pieprzu, ziele angielskie, czosnek, trochę kopru, kawałek chrzanu i krążki cebuli. Zalej wszystko zalewą, zakręć szczelnie słoiki i pasteryzuj przez około 7 minut.
Uwaga
Pasteryzacja czyli zagotowanie, 7 minut oznacza tutaj, że słoiki wkładamy do garnka na specjalnej podkładce, zalewamy wodą tak w ¾ wysokości słoika i zagotowujemy. Gotujemy 5-7 minut, tak długo, aż ogórki zmienią kolor.

przetwory, przetwory na zimę, przetwory na zimę przepisy, przetwory domowe, ogórki konserwowe, ogórki konserwowe przepisy
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: pickyourown.org
Zobacz także