Ogórki małosolne

Ogórki małosolne
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Składniki 2,5 kg małych ogórków gruntowych, 3 łyżki soli kamiennej, kawałek korzenia chrzanu, około 4 cm, gałązka kopru, 5 ząbków czosnku, woda
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 3 litrowy słoik ogórków
Kategoria przetwory
Ilość kalorii 11

ogórki małosolneWykonanie:

Ogórki umyj dokładnie i ułóż w słoiku jedną warstwę, między ogórki włóż obrany i przecięty na połówki czosnek i kawałek kopru i chrzanu, takie warstwy układaj, aż do wypełnienia słoika. Zagotowaną wodę wymieszaj z solą
i ciepłą zalej ogórki. Przykryj słoik obciążonym talerzykiem i odstaw w ciepłe miejsce.

Podanie:

Ogórki małosolne to po prostu wczesny etap kiszenia ogórków. Ogórki po dwóch czy trzech dniach należy przełożyć do mniejszego słoika, zakręcić i trzymać w lodówce, wtedy nie będą się dalej kisić.

Oceń artykuł
3,33 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: friendsheep.com

Polecamy Ci również

Zobacz także