Ogórki w curry
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 2 kg ogórków gruntowych, 2 cebule, litr wody, 1 i ½ szklanki spirytusu, 1 i ½ szklanki cukru, 3 łyżeczki soli, 3 pełne łyżki curry, 6 łyżeczek gorczycy, nać selera |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 słoiczków |
Kategoria | przetwór, przetwory na zimę, sałatka |
Metoda gotowania | pasteryzowanie |
Ilość kalorii | 45 |
Wykonanie:
Wodę, spirytus, sól, cukier i curry zagotuj, dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Ogórki umyj, obierz i pokrój w słupki równej wielkości. Jeśli masz bardzo duże i przerośnięte ogórki – wykrój gniazda nasienne. Do każdego słoiczka wrzuć pół łyżeczki gorczycy i ułóż w słoikach pionowo ogórki. Słoiki zalej zalewą i na wierzch każdego słoika połóż kilka listków selera. Ogórki pasteryzuj 3 minuty.

przetwory domowe, ogórki w curry, ogórki w curry kalorie, ogórki w curry przepis, ogórki w curry przepisy, ogórki w curry przetwory
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: mckenzieseeds.com
Zobacz także