Ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardzie
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 2 kg ogórków gruntowych, litr wody, 5 łyżek musztardy, szklanka octu, 1 i ½ szklanki cukru, 4 łyżeczki soli + listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 ząbek czosnku – na każdy słoiczek
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 słoiczków
Kategoria przetwory, przetwory na zimę, sałatka
Metoda gotowania pasteryzowanie
Ilość kalorii 30

ogórki w musztardzieWykonanie:

Przygotuj zalewę: zagotuj wodę, ocet, sól, cukier i musztardę, odstaw do wystudzenia. Ogórki obierz ze skóry i przetnij wzdłuż na połówki lub ćwiartki, albo nawet ósemki – w zależności od wielkości wyjściowej ogórka. Ułóż pionowo słupki ogórków w słoiku i do każdego dodaj listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i obrany ząbek czosnku. Jeszcze ciepłą lecz już nie gorącą zalewą zalej ogórki i pasteryzuj je 10 minut od zagotowania.

Uwaga
Jeśli ogórki zalejesz mocno ciepłą, wręcz gorącą zalewą to pasteryzuj je tylko 3 do 5 minut, w zależności od wielkości słoików. Natomiast jeśli zalewasz słoiczki całkowicie przestudzoną zalewą to pasteryzuj około 12-15 minut.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: aleksandraw.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także