Okapy kuchenne - rodzaje

Okapy kuchenne - rodzaje

Zasadniczym kryterium podziału okapów kuchennych jest tryb ich pracy. Urządzenia pracujące w obiegu otwartym nazywa się wyciągami. Zaś te, które pełnią swoją funkcję w obiegu zamkniętym – pochłaniaczami. Wybór okapu nie może być dyktowany jedynie naszymi preferencjami. Podstawowe znaczenie ma bowiem w tym przypadku instalacja wentylacyjna w kuchni.

okap kuchenny wyspowy

Na rynku dostępne są wprawdzie okapy, które mogą pracować zarówno w obiegu otwartym (jako wyciągi), jak i w obiegu zamkniętym (jako pochłaniacze). Jednak nie wszystkie urządzenia są przystosowane do pełnienia podwójnej roli. Jeśli nawet już tak jest, to często okazuje się, że nie mamy możliwości podłączenia okapu do kanału wywiewnego. Dlatego przed udaniem się na zakupy, dobrze jest przyjrzeć się bliżej istniejącej w budynku instalacji wentylacyjnej.

okap podszafkowyOkap kuchenny – element użytkowy i dekoracyjny

Okapy są coraz częściej nie tylko urządzeniami pochłaniającymi lub wyciągającymi na zewnątrz budynku nieprzyjemne zapachy pochodzące z kuchni, ale też istotnym elementem dekoracyjnym. Przy zakupie trzeba oczywiście zwracać uwagę na rodzaj obiegu, w którym okap pracuje, jego wydajność oraz poziom generowanego w czasie użytkowania hałasu. Jednak oprócz tych czynników warto też zastanowić się, jaki rodzaj urządzenia będzie najlepiej odpowiadał naszym preferencjom estetycznym. Do wyboru mamy okapy podszafkowe (montowane pod przeznaczoną do tego celu szafką kuchenną), okapy do zabudowy (teleskopowe i w postaci samych wkładów), okapy kominowe (przeznaczone do montażu na ścianie) oraz okapy wyspowe (instalowane nad wyspą kuchenną).
Dwa ostatnie z wymienionych powyżej urządzeń (okapy kominowe i wyspowe), to nie tylko sprzęty AGD, ale także bardzo ciekawe elementy dekoracyjne. Producenci prześcigają się w wyszukiwaniu coraz to nowych wzorów swoich wyrobów i stosują do ich wykonania różnorodne materiały (szkło, metal, drewno). Dobrze dobrany okap może stać się ozdobą kuchni i elementem podkreślającym stylistykę wnętrza.

Obieg otwarty

Okap pracujący w trybie obiegu otwartego zawsze jest wydajniejszy niż pochłaniacz. Taki okap wymaga jednak podłączenia go do kanału wywiewnego. Wówczas nieświeże powietrze z kuchni będzie odprowadzane na zewnątrz budynku. Najlepiej jeśli dysponujemy zupełnie oddzielnym, wolnym i przeznaczonym właśnie do tego celu kanałem wentylacyjnym. Stąd też o montażu okapu z obiegiem otwartym warto pomyśleć już na etapie projektowania wentylacji w domu. Pamiętajmy, że okapów pod żadnym pozorem nie wolno podłączać do przewodów odprowadzających spaliny. Zabronione jest również podłączanie tych urządzeń do kanałów obsługujących wentylację mechaniczną. Jeżeli w kuchni jest tylko jeden kanał wentylacji grawitacyjnej, podłączenie do niego okapu z obiegiem otwartym jest możliwe. Trzeba jednak pamiętać, że poniżej podłączenia okapu powinna znaleźć się otwarta na pomieszczenie kratka wyciągowa. Inną możliwością na podłączenie urządzenia wyciągającego przykre zapachy kuchenne jest wyprowadzenie jego wylotu oddzielną rurą (poprzez otwór wykuty w ścianie).

okap kominowy

Obieg zamknięty

Jeżeli podłączenie okapu do kanału wywiewnego nie jest niemożliwe, nie pozostaje nam nic innego, jak zdecydować się na pochłaniacz (czyli okap pracujący w trybie obiegu zamkniętego). Trudności z niedostateczną ilością kanałów wentylacyjnych występują najczęściej w budynkach wielorodzinnych, wybudowanych w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych. Jak wiemy, w tamtych czasach stawiano na daleko idącą oszczędność środków i materiałów, czego następstwem było projektowanie instalacji wentylacyjnej zbiorczej. W efekcie końcowym, do dnia dzisiejszego mieszkańcy korzystają z kanałów wspólnie z sąsiadem mieszkającym dwie kondygnacje wyżej. Do takich kanałów nie powinno się podłączać okapów kuchennych, ponieważ zabraniają tego obowiązujące przepisy. Pochłaniacze działają w ten sposób, że zapachy i tłuszcze unoszące się w czasie gotowania, zatrzymywane są przez specjalne filtry znajdujące się w tych urządzeniach. W przypadku zastosowania pochłaniacza dużo prostsza jest także kwestia jego montażu. Okap wystarczy zamocować w odpowiednim miejscu i podłączyć go do prądu.

okap wertkalny

Filtry

Niezależnie od tego, czy okap będzie pracował w trybie otwartym, czy w zamkniętym – należy wyposażyć go w filtry przeciwtłuszczowe. W przypadku wyciągów – zapachy kuchenne wyprowadzane są na zewnątrz budynku. Zaś pochłaniacze muszą dodatkowo posiadać filtry, które pochłoną i zneutralizują niepożądaną woń. Renomowani producenci okapów zapewniają niezbędne filtry wraz z oferowanymi przez nich urządzeniami. Jeśli jednak decydujemy się na okap mniej znanej marki, który jednocześnie jest na ogół dużo tańszy – powinniśmy liczyć się z dodatkowymi wydatkami. Po pierwsze: trzeba je ponieść, by doposażyć okap. Po drugie zaś: należy brać pod uwagę konieczność okresowej wymiany filtrów.

W celu wyłapywania cząsteczek tłuszczu stosuje się filtry metalowe (stalowe lub aluminiowe). Mają one tę zaletę, że można je łatwo myć oraz czyścić. Przekłada się to na długie użytkowanie tego samego filtra. Jednak filtry te bywają często zastępowane akrylowymi, włókninowymi, a nawet papierowymi. Te trzeba już wymieniać (papierowe – nawet co kilka tygodni).

Innym rodzajem filtrów są filtry węglowe. Neutralizują one zapachy w taki sposób, że do pomieszczenia powraca czyste powietrze. Jeśli okap pracuje w trybie zamkniętym (jako pochłaniacz) musi posiadać przynajmniej dwa takie filtry. Na rynku dostępne są filtry węglowe o bardzo różnej jakości. Niektóre z nich są w stanie służyć nawet rok. Inne natomiast wymagają wymiany już po miesiącu użytkowania.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Agnieszka Jaros

Zdjęcia: Franke, designwagen.com, mikitchencabinets.blogspot.com, schoemanconstruction.com

Polecamy Ci również

Zobacz także