Omlet
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 4 jajka, 8 łyżek mąki pszennej, 8 łyżeczek cukru pudru, szczypta soli, tłuszcz do smażenia |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 omlety |
Kategoria | śniadanie, kolacja, danie obiadowe, |
Metoda gotowania | smażenie |
Ilość kalorii | 200 |
Wykonanie:
Umyte jajka rozdziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka dodaj do ubitych białek i delikatnie połącz. Do tej masy stopniowo dodawaj mąkę i cukier. Gdy uzyskasz puszystą masę bez grudek ciasto jest gotowe. Wylewaj porcję ciasta na małą rozgrzaną patelnię. Smaż na rumiano z obu stron.
Podanie:
Przepisów na omlet jest tyle ile na naleśniki czy jajecznicę, każdy robi je na swój sposób. Ten przepis przyjmuje zasadę, że jeden omlet to jedno jajko i dwie łyżki mąki, dzięki temu można łatwo obliczyć ilość składników w zależności od porcji. Omlet doskonale smakuje w wersji słodkiej z owocami czy dżemem, ale także w wersji warzywnej. Wszystko zależy od naszej wyobraźni.

przepisy kulinarne, omlet przepisy, omlet z jajka, omlet na słodko, omlet na słodko przepis, omlet jak zrobic
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: cookingwithamy.blogspot.com
Zobacz także