Omlet

Omlet
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 4 jajka, 8 łyżek mąki pszennej, 8 łyżeczek cukru pudru, szczypta soli, tłuszcz do smażenia
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 omlety
Kategoria śniadanie, kolacja, danie obiadowe,
Metoda gotowania smażenie
Ilość kalorii 200

omletWykonanie:

Umyte jajka rozdziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka dodaj do ubitych białek i delikatnie połącz. Do tej masy stopniowo dodawaj mąkę i cukier. Gdy uzyskasz puszystą masę bez grudek ciasto jest gotowe. Wylewaj porcję ciasta na małą rozgrzaną patelnię. Smaż na rumiano z obu stron.

Podanie:

Przepisów na omlet jest tyle ile na naleśniki czy jajecznicę, każdy robi je na swój sposób. Ten przepis przyjmuje zasadę, że jeden omlet to jedno jajko i dwie łyżki mąki, dzięki temu można łatwo obliczyć ilość składników w zależności od porcji. Omlet doskonale smakuje w wersji słodkiej z owocami czy dżemem, ale także w wersji warzywnej. Wszystko zależy od naszej wyobraźni.

Oceń artykuł
4,00 / 8 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: cookingwithamy.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także