Omlet na słodko

Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, szczypta soli + dowolne dodatki „słodkie”, tłuszcz do smażenia |
Kuchnia | uniwersalna, francuska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 2 osób |
Kategoria | deser, śniadanie, obiad |
Metoda gotowania | smażenie |
Ilość kalorii | 280 |
Wykonanie:
Białka oddziel od żółtek. Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj pojedynczo żółtka i nadal ubijaj. Przesiej do powstałej masy mąkę i delikatnie wymieszaj, już łyżką. Omlety smaż na niewielkich patelniach z obu stron na złoto.
Podanie:
Podawaj z ulubionymi owocami czy innymi dodatkami. Doskonale nadadzą się wszelkie owoce sezonowe czy gęste konfitury.
Uwaga
Przelicznik przy omletach jest bardzo prosty, na każde jajko przypada łyżka mąki. Natomiast jeden konkretny omlet robi się z 2 jajek. Dzięki temu łatwiej ocenić ilość potrzebnych produktów.

omlet przepisy, omlet na słodko, omlet z owocami, omlet z borówkami, omlet na słodko przepis, omlet jak zrobic
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zobacz także