Omlet na słodko

0
Omlet na słodko
Omlet to pyszne i zdrowe danie. Podawane z owocami może być przepysznym daniem deserowym.
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, szczypta soli + dowolne dodatki „słodkie”, tłuszcz do smażenia
Kuchnia uniwersalna, francuska
Wielkość przygotowywanej potrawy 2 osób
Kategoria deser, śniadanie, obiad
Metoda gotowania smażenie
Ilość kalorii 280

Wykonanie:

Białka oddziel od żółtek. Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj pojedynczo żółtka i nadal ubijaj. Przesiej do powstałej masy mąkę i delikatnie wymieszaj, już łyżką. Omlety smaż na niewielkich patelniach z obu stron na złoto.

Podanie:

Podawaj z ulubionymi owocami czy innymi dodatkami. Doskonale nadadzą się wszelkie owoce sezonowe czy gęste konfitury.

Uwaga
Przelicznik przy omletach jest bardzo prosty, na każde jajko przypada łyżka mąki. Natomiast jeden konkretny omlet robi się z 2 jajek. Dzięki temu łatwiej ocenić ilość potrzebnych produktów.

Oceń artykuł
5,00 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: healthfoodlover.com

Polecamy Ci również

Zobacz także