Omlet ze szpinakiem

omlet ze szpinakiem

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 10 ml śmietany,
  • tłuszcz,
  • sól,
  • przyprawy do smaku,
  • 15 listków świeżego szpinaku.

Sposób przygotowania:

Jajka myjemy, wbijamy do naczynia, następnie dolewamy śmietanę, solimy i dodajemy przyprawy. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
Listki szpinaku płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie wkładamy na sitku do wrzącej osolonej wody na 2-3 minuty. Wyjmujemy, dobrze odciskamy i drobniutko siekamy. Tak przygotowany szpinak mieszamy z ubitymi jajkami, po czym wszystko wlewamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Smażymy powoli, z obu stron na złoty kolor. Gotowy omlet należy przełożyć na ogrzany półmisek i zaraz podawać.

 

omlet ze szpinakiem

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Małgorzata Gryszel

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Małgorzata Gryszel

Polecamy Ci również

Zobacz także