Omlet ze szpinakiem

Składniki:
- 2 jajka,
- 10 ml śmietany,
- tłuszcz,
- sól,
- przyprawy do smaku,
- 15 listków świeżego szpinaku.
Sposób przygotowania:
Jajka myjemy, wbijamy do naczynia, następnie dolewamy śmietanę, solimy i dodajemy przyprawy. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
Listki szpinaku płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie wkładamy na sitku do wrzącej osolonej wody na 2-3 minuty. Wyjmujemy, dobrze odciskamy i drobniutko siekamy. Tak przygotowany szpinak mieszamy z ubitymi jajkami, po czym wszystko wlewamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Smażymy powoli, z obu stron na złoty kolor. Gotowy omlet należy przełożyć na ogrzany półmisek i zaraz podawać.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Małgorzata Gryszel

szpinak, przepis na omlet, omlet jak zrobic, szpinak przepis, omlet przepis, omlet, omlet ze szpinakiem
Autor: Małgorzata Gryszel
Zobacz także