Oponki

Oponki
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Pół kilograma mąki pszennej, pół kilograma twarogu, 4 jaja, 250 ml gęstej kwaśnej śmietany, 10 dkg cukru, łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia, łyżka wódki/spirytusu. Tłuszcz do głębokiego smażenia.
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 60 oponek
Kategoria deser, przekąska
Metoda gotowania smażenie
Ilość kalorii 490

Wykonanie:

Ze wszystkich składników zagnieć ciasto, musi być jednolite i elastyczne, tak by można było je bez problemu wałkować. Rozwałkuj porcje ciasta na placki grubości około centymetra i wykrawaj okrągłe oponki. W środku rób dziurkę i smaż w głębokim tłuszczu na rumiano z obu stron.

oponki

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Tamorlan, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także