Orientalne grillowanie

- 24 średniej wielkości przegrzebki bez muszli (zwane też małżami św. Jakuba)
- 3 małe kapusty chińskie (tzw. bok choy, nie mylić z kapustą pekińską)
- 2 łyżki oliwy z oliwek do przegrzebków + 2 łyżki do kapusty
- sól i pieprz do smaku
Sos do przegrzebków:
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 250 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 3-4 szalotki
- 2 łyżeczki startego świeżego korzenia imbiru
Przygotowanie:
Przegrzebki umyj, osusz i odstaw na czas przygotowania sosu. Szalotki umyj i pokrój w drobne plasterki. Na średnim płomieniu, w rondelku z grubym dnem wymieszaj wino, ocet, starty imbir, pokrojone szalotki. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i doprowadź do redukcji płynu (powinno zostać ok. 2-4 łyżek gęstego płynu na dnie garnka).
Cały czas mieszając dorzuć pokrojone na kawałki masło - cały czas ucieraj, do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodaj sos sojowy. Trzymaj w cieple, niedopuszczając do zgęstnienia. Rozpal grill.
Przegrzebki posmaruj oliwką z oliwek. Kapustę chińską umyj, osusz, przekrój na pół i posmaruj oliwą. Ogrzej talerze (np. w piekarniku). Kapustę grilluje się po 1 minucie na stronie, a przegrzebki po 2-3 minuty na jedną stronę (w zależności od wielkości, ale podgrzewane za długo stracą jędrność i staną się gumiaste). Podaj 4 przegrzebki na jednym kawałku kapusty, polane przygotowanym sosem.
Smacznego!
Autorka przepisu: Anna Jaworska, Bobrowiec
Przepis został nagrodzony w konkursie Letnie grillowanie.

Opracowanie: Redakcja
Zobacz także