Orzeźwiająca sałatka z bazylią cytrynową

0
sałatka z bazylią cytrynową

Składniki:

  • 300 g arbuza bez skóry,
  • 300 g truskawek,
  • kilka listków bazylii cytrynowej,
  • 3 łyżki sosu balsamicznego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki soku z jabłek lub pomarańczy.

Sposób przygotowania:
Arbuza pokroić w kostkę, truskawki w ćwiartki, bazylię drobno posiekać. Pokrojone owoce ułożyć w pucharkach lub miseczce miejscami posypując bazylią.
Sos balsamiczny wymieszać z miodem i sokiem owocowym, polać sałatkę. Wstawić do lodówki aby się schłodziła. Można też najpierw schłodzić owoce, tak, aby sałatka była gotowa do podania zaraz po przygotowaniu.

sałatka z bazylią cytrynową

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Monika Piekarska

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Monika Piekarska

Polecamy Ci również

Zobacz także