Orzeźwiająca sałatka z bazylią cytrynową

Składniki:
- 300 g arbuza bez skóry,
- 300 g truskawek,
- kilka listków bazylii cytrynowej,
- 3 łyżki sosu balsamicznego,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki soku z jabłek lub pomarańczy.
Sposób przygotowania:
Arbuza pokroić w kostkę, truskawki w ćwiartki, bazylię drobno posiekać. Pokrojone owoce ułożyć w pucharkach lub miseczce miejscami posypując bazylią.
Sos balsamiczny wymieszać z miodem i sokiem owocowym, polać sałatkę. Wstawić do lodówki aby się schłodziła. Można też najpierw schłodzić owoce, tak, aby sałatka była gotowa do podania zaraz po przygotowaniu.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Monika Piekarska

sałatka, sałatka owocowa, truskawki, przepis na sałatkę, przepis na sałatkę z truskawkami, przepis na sałatkę owocową
Autor: Monika Piekarska
Zobacz także