Orzeźwiająca zupa groszkowa z miętą

Składniki:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 0,5 świeżego groszku,
- 10 listków świeżej mięty,
- szklanka bulionu warzywnego,
- pół szklanki mleka kokosowego,
- oliwa z oliwek,
- sól morska, pieprz,
- masło.
Sposób przygotowania:
W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, szklimy na nim cebule, następnie dodajemy czosnek. Po chwili wlewamy bulion i dosypujemy groszek. Gotujemy przez 15 minut, dodajemy sól i pieprz, następnie dodajemy miętę i mleko kokosowe. Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu. Przygotowaną zupę dokładnie blendujemy, tak by uzyskała postać kremu. Przelewamy do salaterek, robimy „kleks” z oliwy z oliwek. Aby zupa wyglądała jeszcze bardziej spektakularnie możemy przyozdobić ją np. kwiatami. Smakuje doskonale zarówno ciepła, jak i bardzo chłodna.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Wanda Prokop

Autor: Wanda Prokop
Opracowanie: Magdalena Kolwaga
Zobacz także