Orzeźwiająca zupa groszkowa z miętą

Orzeźwiająca zupa groszkowa z miętą

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,5 świeżego groszku,
  • 10 listków świeżej mięty,
  • szklanka bulionu warzywnego,
  • pół szklanki mleka kokosowego,
  • oliwa z oliwek,
  • sól morska, pieprz,
  • masło.

Sposób przygotowania:

W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, szklimy na nim cebule, następnie dodajemy czosnek. Po chwili wlewamy bulion i dosypujemy groszek. Gotujemy przez 15 minut, dodajemy sól i pieprz, następnie dodajemy miętę i mleko kokosowe. Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu. Przygotowaną zupę dokładnie blendujemy, tak by uzyskała postać kremu. Przelewamy do salaterek, robimy „kleks” z oliwy z oliwek. Aby zupa wyglądała jeszcze bardziej spektakularnie możemy przyozdobić ją np. kwiatami. Smakuje doskonale zarówno ciepła, jak i bardzo chłodna.

orzeźwiająca zupa groszkowa

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Wanda Prokop

 

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Wanda Prokop

Opracowanie: Magdalena Kolwaga

Polecamy Ci również

Zobacz także